Nie mam siły się jakoś super rozpisywać, więc tylko dodam że ja też zmieniłem moje zdanie po wczorajszej dyskusji na Mumble - jestem za tym, żeby zostać przy Meetupie, bo w zasadzie wystarczy że w ciągu roku przyciągnie nam jednego członka który zapłaci 5 zwykłych składek, żeby koszt się zwrócił - a biorąc pod uwagę że cały Hakierspejs od meetupu się zaczął i rozwinął się tak jak widać, to myślę że jest to bardzo realistyczny scenariusz, jak tylko wrócimy do hackpikników. Dotarło do mnie też że część osób może nie mieć świadomości skali Meetupa w Łodzi. @olewales np został przekonany że Meetup może się przydać po tym, kiedy usłyszał że to w zasadzie golden standard kalendarza spotkań IT.
Czy ktoś w tym momencie jest mocno na nie żeby przedłużyć subskrypcję o kolejne pół roku?
Update: w tym półroczu wyszło 301.07zł. Jako że to jest podpięte pod moją prywatną kartę płatniczą, zrobiłem korektę ze starego spejsowego konta. Zaktualizowałem też https://finanse.hs-ldz.pl.
Na razie nie mamy wydarzeń, ktoś musi je znowu dodać. Ale przez lato, jak sobie przewiniecie, kalendarz był bardzo aktywny. Pewnie będziemy zwiększać stopień integracji z naszymi serwisami, coby chętniej korzystać z tego kalendarza. Nieco osób subskrybuje bezpośrednio do ical w swoich kalendarzach.
Najważniejsza funkcja to, że działa jak taki meetup do którego każdy może mieć dostęp. W przeszłości naszą dużą bolączką było to, że niewielka grupa osób miała dostęp do meetup’a i spowalniało to działanie.
Szybkie info: dostałem przypomnienie z google calendar, że pod koniec miesiąca meetup ponownie się odnowi. Najprawdopodobniej poleci to jeszcze ze starego konta (nie-stowarzyszeniowego, na które zbieraliśmy składki przed rejestracją). Jeśli znajdę ciut czasu, spróbuję przetestować ich funkcję generowania faktur, żeby wiedzieć czy w następnym okresie rozliczeniowym możemy to przepiąć na kartę płatniczą spejsu.
Nie wiem dokładnie, ale jest to jakaś niewielka liczba jednocyfrowa. Jednocześnie podkreślę, że Meetup się “zwraca” po znalezieniu jednego płacącego członka na dwa lata (plus minus wahania w kursie USD - tak czy siak, mniej niż jednego rocznie).
Meetup podrożał o 200zł - za 6 miesięcy płacimy teraz 519zł. Czy ciągle jest to tego dla nas warte, czy jest to cena przy której rozważamy migrowanie od nich?
O 200 zł w skali pół roku, czyli tak naprawdę o 35 zł; było 50 zł, teraz jest 85 zł - zgadza się?
Ilu członków w ciągu ostatniego roku pozyskaliśmy z Meetupa?
Trzeba by odpytać ludzi z ostatniego roku, jak do nas trafili, i czy właśnie tą drogą, ale odnoszę wrażenie, że to chyba nadal nam się zwraca składkami.
Tak po prawdzie, nie wiem czy jakiekolwiek. To kwestia progu rentowności - na tym etapie Meetup zżera nam 85% składki członkowskiej, więc jeśli dobrze liczę, w skali półrocznej musi się pojawić przynajmniej jeden członek z meetupa, żeby meetup na siebie “zarobił”.
Inna sprawa, że używamy go jako źródła informacji o naszych eventach (np do botów oraz strony internetowej) i to też trzebaby przemigrować wtedy…
Jeśli przez meetupa nie pozyskaliśmy nowych członków w ostatnim czasie to wątpię w opłacalność utrzymywania meetupa.
Moim zdaniem powinniśmy zająć się promocją HSŁ dzięki bliższej współpracy z inicjatywami jak noc muzeów oraz na Mastodonie, ale w nieco inny sposób niż prowadzony dotychczas. Obecne prowadzenie profilu przez sporadyczne wstawianie zdjęć bez alt tekstu, bez odpowiedniego oddania tego, że faktycznie życie tkwi w HSŁ nie jest najlepszym rozwiązaniem. To temat, który powinien pojawić się w nadchodzącym spotkaniu organizacyjnym.
A może jakiś inny HS ma konto na Meetupie tak, że można by mieć konto razem i się razem zrzucać?
Na tej zasadzie teraz Poznaniacy korzystają z konta Krakowa. Nie wiem, jak to do końca działa, ale z tego co rozumiem, jest coś takiego, że w ramach jednego konta można mieć dwie organizacje hostujące eventy. Pytanie, czy faktycznie tylko dwie i nie więcej, ale chyba tak. Jeśli tak faktycznie jest, to Kraków jest akurat zajęty, ale może dałoby się na tej zasadzie porozumieć z kimś innym i współdzielić konto.
Czy osoby, które w ostatnim roku dołączyły do grona członków, mogłyby napisać, jak się dowiedziały o HS-ie i czy z Meetupa?