Zacznę od tego, że jestem bardzo wdzięczny @BluRaf @pmysl i @kpc21 za obecny setup, bo o ile mam do niego jakieś zastrzeżenia, to działa, a poświęcili własny czas byśmy wszyscy mogli korzystać z neta w spejsie. Jeśli kogoś nie wymieniłem, kto się do tego przyczynił, to również przesyłam wyrazy wdzięczności i uznania. Byłem tylko świadkiem jak wymieniona trójka, to ustawia.
Myślę, że można go jednak uprościć, a przy tym ulepszyć i nie wymagałoby to dużych inwestycji czasowych i finansowych.
Moje zastrzeżenia do obecnej konfiguracji:
- Można z niej by prosto wyeliminować router na Atomie, co zwolniłoby go do innych zadań, albo pozwoliło oszczędzić prąd (pewnie niewiele, ale zawsze coś)
- Usunięcie Atoma, uprościłoby też całą strukturę i byłoby przez to mniej elementów, które mogą nawalić.
- Bazowanie na pfSense ogranicza ilość software’u, który można wgrać na router. Na Linuxie byłby większy wybór. Wiem, że na router za dużo softu się i tak nie pcha, ale są rzeczy, które chętnie bym mimo wszystko wgrał, a na pfSense ich nie ma, a na OpenWRT są, więc nie jest to problem abstracyjny
Proponuję następujące zmiany:
- Wyeliminować tego Atoma
- Do modemu TOYI podłączyć bezpośrednio ten MikroTik RB952Ui-5ac2nD i z niego rozdzielać całą sieć
- Zmienić w tym routerze system na OpenWRT
- Dodać do portu USB jakiegoś pendrive’a na stałe, nawet 8GB, byle nie zdechł za szybko i zrobić overlay na root’a by móc wgrać tam pakiety i nie być ograniczonym pamięcią wewnętrzną
To osobny temat, ale zwolnionego Atoma można by wykorzystać do postawienia jakiegoś systemu przechowywania danych osobowych/uwierzytelniania, którego nam brakuje, a konsensus jest, by trzymać go fizycznie w spejsie.
Potencjalne problemy:
- Router jest wymieniany jako wspierany przez OpenWRT, ale na tym informacje się kończą. Nie jest napisane, czy jest wspierany bezproblemowo, czy overlay na USB działa dobrze itd.
- Nie wiem, czy jest ktoś w HSŁ, kto ma doświadczenie z wgrywaniem OpenWRT na tę rodzinę routerów. Ja tylko mam doświadczenie z TP-Linkami, a tam się to inaczej i chyba prościej robi.
- Trzeba zdobyć jakiegoś pendrive’a, który nie zdechnie za szybko.
- Ktoś nieświadomy może kiedyś wyciągnąć tego pendrive’a psując setup.
- Chyba są jakieś problemy z zasilaniem tego MikroTik’a, bo KPC kiedyś odkrył, że ma dość niski uptime, może zasilacz lub sam router są uszkodzone.
- Pewnie trzeba by modyfikować ustawienia większości urządzeń, które korzystają z WiFi
- Zwolniony Atom może być za słaby, by wykorzystać go do czegokolwiek pożytecznego.
Ze swojej strony deklaruję gotowość wykonania większości, choć zastrzegam, że mogę nie dać rady wgrać tego OpenWRT i byłbym wdzięczny za pomoc. Pewnie nie mam też dostępu, a na pewno wiedzy, jak przestawić później urządzenia w spejsie, np. zamek, więc tu też by się przydała pomoc.
Jeśli ktoś uważa to wszystko za zły pomysł albo ma lepszy plan, to też chętnie o tym podyskutuję.
Ankieta bez daty, w celu rozeznania się w opiniach, a nie obowiązująca.
- Tak
- Nie, zostawmy dokładnie jak jest
- Mam inną propozycję (napisz jaką)
0 głosujących