Wyrażenie “spejsowicze są leniwi” nie miało mieć wydźwięku agresywnego (bo dostałem sygnały, że niektórzy tak to odbierają). Dla mnie to jest naturalny element rzeczywistości, wokół którego się obracamy i wokół którego optymalizujemy wiele rzeczy, tak po prostu. Jeśli kogoś to z jakiegoś powodu obraża, to mam prośbę o nie branie tego do siebie, to nie jest opinia w stylu “spejsowicze są źli”, spejsowicze są po prostu ludźmi i mają tendencję do ułatwiania sobie życia - w tym sensie są leniwi. Mam nadzieję, że to rozwiewa wątpliwości.
Tutaj niestety akurat ta tendencja działa na szkodę innym prowadząc do sytuacji, gdzie nie ma w łazience czym wycierać rąk.
Bo ludzie biorą ręczniki przeznaczone do wycierania rąk i zabierają je do mainroomu, zamiast np wyjąć nowe z szafki. I powtórzyło się to wiele razy, i nie pomogło nawet powieszenie kartki. Dlatego identyfikuję to jako problem, który trzeba rozwiązać, i to nie bijąc ludzi za to po łapach, bo nie o to chodzi, tylko tak konstruując przestrzeń, by do tego nie zachęcała, by to nie było takie łatwe, jak jest teraz. Taki space hacking.
W tym momencie jest dosyć dużo ręczników, ale jak ludzie zużywają całą rolkę z łazienki lub ją zabierają do użytku w innym miejscu, nie wyjmują i tak nowej z szafki.
Moja propozycja - zamontujmy podajniki na ręczniki w listkach. Jeden w łazience, drugi w mainroomie.
W łazience - wiadomo, po co.
W hardroomie - bo skoro często dochodzi do zabierania tam rolek z łazienki, to znaczy, że jest tam też na te ręczniki zapotrzebowanie.
Jak nie będzie to rolka, którą łatwo zabrać, to ludzie, którzy chcą te ręczniki używać w jeszcze innym miejscu, nie będą, jak dziś, zabierać całej rolki, tylko wezmą sobie z podajnika co najwyżej więcej ręczników, w miarę potrzeby.
Być może taki podajnik przydałby się też w hardroomie, bo w sumie tam najprędzej można rozlać jakiś olej, farbę itp. i papier może być potrzebny.
Innym plusem jest to, że te podajniki mieszczą dużo więcej ręczników za jednym razem, więc rzadko trzeba by ten papier uzupełniać. Obecnie te rolki bardzo szybko schodzą, no chyba że by zgodnie ze wcześniejszą sugestią ogarnąć podajnik na te rolki jumbo.