Waham się w tym temacie, ale chyba po czterech latach istnienia spejsu, moje zdanie się zmieniło… co powiedzielibyście na założenie pierwszego “luźnego” *
chatu “tylko dla członków”?
Propozycję motywuję wrażeniem, że prowadzenie całości komunikacji na publicznym chacie sprawia, że ten chat nie może być “safe space”. Na początku istnienia Hakierspejsu było to dla mnie bardzo ważne, żebyśmy mogli korzystać z mądrości członków innych spejsów. W takiej sytuacji jawna komunikacja była bardzo korzystna - widzieli oni nasze problemy i mogli doradzać swoje rozwiązania. Było to jednak często źródłem lekkiego tarcia - osoby z zewnątrz czasem dawały swoje rady bez zrozumienia kontekstu Hakierspejsu i wynikały z tego nieporozumienia. Praktycznie wszystkie trudności rozwiązywaliśmy publicznie, co dla niektórych wprowadzało dodatkowe napięcie. Z tego powodu proponuję, żebyśmy utworzyli chat hsl-members-only
. Jego przeznaczeniem byłoby prowadzenie dowolnej komunikacji “members only”.
Powód, dla którego nieśmiało robię w tym temacie ankietę (zamiast po prostu zrobić taki chat) jest taki, że stoi to trochę w sprzeczności z pierwotnymi zasadami zakładania Hakierspejsu: w odróżnieniu od innych spejsów w Polsce, chciałem żebyśmy stawiali maksymalnie na otwartość. W okresie inkubacji nie mieliśmy jednoznacznie nazwanych “członków”, ponieważ jeszcze nie było zarejestrowanego stowarzyszenia. Warunkiem formalnego członkostwa w Hakierspejsie jest płacenie składek, dlatego chciałem maksymalnie ograniczyć ilość przywilejów dostępnych tylko dla członków. Zakładałem, że możliwość swobodnego dostępu do spejsu oraz udziału w walnych zebraniach stowarzyszenia to rozsądnie postawiona granica. Teraz dochodzę do wniosku, że być może jednak przydałby nam się także chat “tylko dla członków”, choć śmierdzi mi to trochę modelem “pay to win” i mam nadzieję, że uda nam się wymyślić jakiś kompromis.
Co Wy na to?
- Tak, załóżmy taki chat
- Nie, to zły pomysł
*
w sensie nie sudoers