Spore szanse że macie ją już w repozytorium i jakiś odpowiednik apt install flare po prostu zadziała.
Z gier FLOSS grałem i na pewno mogę także polecić:
Xonotic - szybki FPS a’la Quake 3. Ma parę nowych trybów rozgrywki.
0AD - RTS który wygląda jak lepsze Age of Empires
OpenTTD - klon Transport Tycoona
Hedgewars - klon Wormsów, tyle że z jeżami. Bronie podobne do oryginalnej gry, z kilkoma totalnie nowymi (np. Portal Gun)
Battle For Wesnoth - turówka. Trochę jak Heroes 3, gdzie cały czas jest się w trybie walki i nie ma rozwijania zamku. Dość łatwe reguły, za to “haczyki” zostawiają dużo swobody w doborze strategii. Losowy generator map + ciekawe kampanie singleplayer, z których można się nauczyć różnych technik.
Pingus - legendarne Lemingi,
Sauerbraten - FPS z super ciekawym edytorem świata - wystarczy wcisnąć klawisz “e” żeby się przekonać. Jest też BananaBread, czyli port na przeglądarki (choć mi myszka glitchuje): http://sauerbraten.org/
Tux Racer - wyścigowa zręcznościówka - kierujesz pingwinem, który na brzuchu jedzie po torze przeszkód
Zgadzam się z tym, że ET to kawał świetnego FPS, ale no, assety wiszą niestety na niewolnej licencji
Ale za to przypomniał mi się stary dobry BZFlag, czyli multiplayerowa walka czołgami
Nie, w 64. Ale nie gram w 2.60b, tylko w ET Legacy (2.77 chyba aktualnie). Niestety etpro odpada w takim wypadku, ale etlegacy naśladuje wystarczająco etpro.
Ja osobiście się wersji 32-bit trzymam, bo lubię jednak czasem wbić na serwery z modami innymi niż legacy (czyli wspomniany wyżej bazowy tryb ET Legacy)
W żadną nie grałem, ale moim zdaniem taki Splendor byłby wdzięcznym tematem do sklonowania. Proste zasady, a mogłaby wyjść z tego fajna gra.
Gdybym miał opisać idealną implementację, widzę to jako stronę internetową gdzie tworzysz “wyzwanie”, podajesz w jakich godzinach jesteś dostępny/a, po czym kiedy wystarczającej ilości osób uda się “wstrzelić” w twoją dostępność - gracie, na webcamkach.
Moim zdaniem masa planszówek tak naprawdę zyskałaby na przeniesieniu na komputer, bo za dużo jest tam liczenia i gra na komputerze pomogłaby podejmować dobre decyzje w trakcie wykonywania swojego ruchu.