Kooptacja członka zarządu, za Kacpra Szmigla

W grudniu 2022 roku mieliśmy ostatnie walne zgromadzenie HSŁ. Zgodnie ze statutem stowarzyszenia, musimy je organizować przynajmniej raz na dwa lata. Oznacza to, że za cztery miesiące wypada następny deadline i super byłoby, gdybyśmy nie robili tego na ostatnią chwilę.

Niecałe dwa miesiące temu Kacper Szmigiel wystąpił z zarządu HSŁ z powodów osobistych. Zgodnie ze statutem możemy funkcjonować w pomniejszonym składzie czteroosobowym, jednak zdecydowanie wolałbym, żebyśmy mieli cztero- (a docelowo najlepiej pięcio-)osobowy zarząd. Statut daje nam tutaj narzędzie:

W razie, gdy skład Zarządu lub Komisji Rewizyjnej ulegnie zmniejszeniu w czasie trwania kadencji, uzupełnienie ich składu może nastąpić w drodze kooptacji spośród członków zwyczajnych Stowarzyszenia, której dokonują pozostali członkowie organu, który uległ zmniejszeniu. W tym trybie można powołać nie więcej, niż połowę składu organu.

W porozumieniu z resztą zarządu ogłaszam więc, że szukamy czwartego członka zarządu - chyba, że usłyszę stanowczy sprzeciw wobec tej propozycji.

Nowy członek zarządu pełniłby tą funkcję maksymalnie do 20 grudnia. Jest to krótki okres i mam nadzieję, że zadziała to jako zachęta. W ten sposób można zapoznać się z tą rolą i formą współpracy nie ładując się w dwuletnie zobowiązanie.

Z mojej perspektywy, pracę w zarządzie widzę przede wszystkim jako konto roota w HSŁ. Daje to sporo możliwości. Między innymi, panujemy nad finansami stowarzyszenia oraz mamy ostateczny głos w kwestii tego, kogo przyjmujemy do grona członków, a kto zostaje wykreślony. Jest to też spora odpowiedzialność: bycie w zarządzie to de facto konto roota w stowarzyszeniu. Nasze działania reprezentują spejs na zewnątrz. To szczególnie ważne przy rozwiązywaniu nieuniknionych konfliktów. Odpowiadamy też za realizację zawartych przez stowarzyszenie umów. Z tego powodu, mamy od maja wykupioną polisę OC na kwotę do 500 000zł.

O ile w spejsie prawie cała aktywność dzieje się oddolnie przez członków, o tyle stowarzyszenie nie może działać bez zarządu i jego aktywność może skutecznie usprawniać lub ograniczać rozwój stowarzyszenia. Z tego powodu mam nadzieję, że ktoś zgłosi się na ochotnika i z powrotem rozszerzymy skład zarządu do czteroosobowego, zwiększając jednocześnie nasz bus factor :wink:

3 polubienia

Warto się też zacząć zastanawiać nad tym, czy ktoś nie chciałby dołączyć do zarządu od grudnia.

Lub do komisji rewizyjnej. Mamy teraz 3 osoby (nie ma gwarancji, czy obecne zechcą w niej pozostać, choć ja osobiście nie mam z tym problemu), lepiej by były 4. Rola komisji rewizyjnej to generalnie patrzenie na to, co robi zarząd i zwracanie mu uwagi (więcej nie możemy), gdy jest coś nie tak. W tej kadencji jak dotąd nie było potrzeby, byśmy jako komisja podejmowali jakiekolwiek zdecydowane działania, i mam nadzieję, że tak pozostanie - jest to więc funkcja zdecydowanie mało angażująca.

1 polubienie

Ja tylko się mogę podpisać pod wpisem Jacka - czekamy na ochotników. Generalnie jakby koś chciał, ale się bał, to pytajcie nas. Nie jest to nie wiadomo jak angażująca rola, czasem nie dzieje się nic, czasem trochę więcej, niż nic, ale nadal niedużo - wszak w stowarzyszeniu dajemy jak najwięcej autonomii wszystkim członkom, a my (zarząd) jesteśmy od podpisywania i formalności :stuck_out_tongue: A takie kilka miesięcy do następnego walnego może być fajnym wstępem dla wahających się osób.

Dołączenie od grudnia w wyniku wyborów wydaje mi się sensowniejsze. Nawet tak praktycznie patrząc: jak zarząd teraz dokooptuje kogoś i go zgłosi do KRS, to wpis będzie najwcześniej za 3 miesiące czyli gdzieś w połowie listopada… a bez wpisu do KRS i tak taki członek zarządu mało może, przynajmniej jeśli chodzi o sprawy urzędowo/bankowe.

Formalnie rzecz biorąc może wszystko, tylko jest to czasem upierdliwe w bankach czy urzędach, by je zmusić do uznania uchwały przy braku wpisu do KRS.

@Polimerek pamiętam, jak nikt nie chciał się zgłosić na poprzednim walnym do zarządu. Mając to w pamięci, uważam, że umożliwienie komuś na, że tak to nazwę, jazdę próbną w zarządzie do czasu walnego, pomoże w chęci takiej osoby do kandydowania do zarządu na walnym.

1 polubienie

Przypominajka :slight_smile: