Meet FLOSS, czyli co możemy zrobić, żeby to promować

Hejo,

Jako KF2.0 wychodzimy z inicjatywą m.in. do HS Poznań i do was w temacie spotkania (osobno lub razem) o promocji i rozwoju FLOSS i owned-media w różnych aspektach naszej [naszych organizacji] działalności. Dużo takich działań już jest - chociażby z naszej strony przesiadka na Matrixa, promocja Mastodona i promowanie projektów FLOSS zamiast zamkniętych alternatyw (chociażby kontekst LoRa APRS).

Propozycja terminu z naszej strony to któryś dzień / dni / weekend między 6 a 12 kwietnia. Z matrixa wynoszę, że mógłby być to weekend i można wtedy na przykład zrobić razem mini event w takiej tematyce. Do dogadania kwestia czy wtedy taki event by był w jakimś lokalu w Łodzi czy w Poznaniu. No i w jakim lokalu - czy byłaby to np kawiarnia jakaś, czy salka, czy pub, itp.

Dajcie znać jakie macie przemyślenia odnośnie takiej inicjatywy i samego spotkania!

2 polubienia

Q [z hspoz]: Pytanie jak to konkretnie miałoby wyglądać: jakieś talki czy luźne spotkanie? Cały dzień czy tylko wieczór? coś bardziej dla znajomych czy coś dla szerszej publiki?

A: Dobre pytanie - sugeruję bardziej dla naszych orgów, chyba że chcecie zaprosić kogoś jeszcze to myśle, że nie jest to problem, byle byśmy się gdzieś zmieścili.

Cały dzień czy wieczór to raczej do dogadania, ale jeżeli w weekend faktycznie to można o jakiejś godzinie popołudniowej zacząć na przykład.

No i raczej na luzie spotkanie niż zorganizowane panele, ale jestem otwarta na sugestie i inicjatywy z tym związane!!

1 polubienie

Moja propozycja:

• Publiczność: Wydarzenie publiczne, normalnie promowane na socjalkach itp.
  • Czas: Cały wieczór w weekend, sobota w Poz, niedziela w Łodzi
  • Forma 2 panele dyskusyjne na obecnie topowe tematy i jedna 20minutowa open-ended prezentacja z 10-minutową częścią dyskusyjną po niej. Łącznie by wyszło do 3h.
  • Miejsce HS poznański jest trochę za mały na to, ale my moglibyśmy sobie salke z miasta wziąć. Natomiast IMO HS Łódź się nadaje na hostowanie czegoś takiego.

Czasu do weekendu 11,12 jest mało więc dajcie znać w miarę szybko to ruszymy z org.

2 polubienia

Przeklejając pierwszą propozycję tematów [Vil]:

Age verification w open source, chat control, “płatne floss”, “jak zarabiać produkując free soft”, gdzie zmigrować z FTdLa i co poszło nie tak, podsumowania paru projektów, mobywatel, generalnie prasówka z ostatniego roku

1 polubienie

@wilmhit z tego co rozumiem po spotorgu hspoz wolicie przyjechać do łodzi w sobote i zrobić w jednym miejscu raz, tak?

Jakby to miało być do ogólnej publiczności - to mogę ew. zrobić wstęp o tym co to w ogóle jest FLOSS w kontekście licencji, jak jest różnica między open-source i free itd.

1 polubienie

Super!

Podsumowując to co padło do tej pory:

Spotkanie o tematyce FLOSS, które odbędzie się w Łodzi (potrzebuję informacji od HS Łódź czy to będzie w siedzibie? jak myślicie?) w sobotę 11.04. Godzina spotkania: ??? przewidywany czas: 3h

Formuła: panele dyskusyjne i open-ended prezentacja z dyskusją po niej

Dla kogo: osoby z HS Poznań (przyjadą), osoby z HS Łódź, osoby z KF2.0, osoby które przyjdą z zaproszeń na socjalach.

Co będzie poruszone i kto będzie o tym mówił:

Temat Kto?
Wstęp do FLOSS i jaka jest różnica między open-source i free software Polimerek
Age verification w open source
Płatne FLOSS
Jak zarabiać produkując free soft
Gdzie zmigrować z FtdLa i co poszło nie tak
Podsumowania paru projektów (jakich?)
mObywatel (w kontekście open source)
Współpraca między organizacjami w kontekście wdrażania alternatywnych mediów - Fedi, Matrix etc. Luna

Najbardziej aktywną osobą w temacie organizacji oprócz mnie jest @wilmhit z HS Poznań. Potrzebujemy osoby z HS Łódź która podejmie się współpracy z nami żeby to zorganizować i dopiąć do końca.

Tematy opisane wyżej pasują w mojej ocenie na panele - 2 z przerwą pomiędzy nimi. Nie do końca wiem jak @wilmhit widzisz tą open-ended prezentację. Pozostaje też kwestia opisania troszkę bardziej pomysłów, które padły od ciebie, żeby było wiadomo o co chodzi w 100%.

Dziękuje bardzo za zaangażowanie do tej pory, dopnijmy to proszę do końca, żeby z tego wyszedł fajny mini event c:

Poszukujemy też osób które chciałyby wziąć udział w panelach!!

Pad gdzie powstają szczegóły programu itd: Program i opis meeta FLOSS - HedgeDoc