30 lipca kończy nam się przedpłata na meetup.com. Jeśli nie zrezygnujemy, meetup.com będzie od nas ciągnąć 10USD miesięcznie (~40zł). Zostajemy czy wychodzimy?
Argumenty za i przeciw oraz dodatkowe dane są w oddzielnej sekcji na tym padzie:
30 lipca kończy nam się przedpłata na meetup.com. Jeśli nie zrezygnujemy, meetup.com będzie od nas ciągnąć 10USD miesięcznie (~40zł). Zostajemy czy wychodzimy?
Argumenty za i przeciw oraz dodatkowe dane są w oddzielnej sekcji na tym padzie:
Co do #1: jak byś to mierzył?
Co do #2, od biedy to by przeszło, self-hosted: https://github.com/GetTogetherComm/GetTogether
Inną alternatywą jest facebook, ale bez automatyzacji kijem tego nie chcę dotykać xD
Meetup ma (przynajmniej) dwie funkcje:
Skoro w Polsce nie ma ludzi na GetTogether, to nie spełni warunku #1, ale jeśli Meetup też nie spełniał, to jest alternatywą. Mógłby prawdopodobnie za to spełniać #2.
Co do posta na liście mailingowej, nie krępuj się napisać - to, że pójdzie to do kilkudziesięciu osób nie oznacza od razu, że trzeba nad tą wiadomością myśleć nie wiadomo ile godzin. Co Ty na to?
Na GetTogether możemy sobie ewentualnie utworzyć zespół i wrzucać te same wydarzenia, ale Meetupa nie ma możliwości zastąpić póki co. Właśnie sobie tam konto założyłem i się z tego faktu cieszę
OK, to ja piszę maila.
PS
Meetup nie przelicza stref czasowych i właśnie obczajam sobie spotkania hakerspejsów zewsząd i np. pokazuje mi godz. 19, a po wejściu w wydarzenie jest faktycznie 19, ale w strefie GMT -7 ;[
Okej, post na liście mailingowej poszedł, zebraliśmy trochę danych. Jaki wniosek Waszym zdaniem z nich wynika? Pytam, bo z każdym tygodniem zbliżamy się do momentu kiedy będzie trzeba podjąć jakąś decyzję. Ja osobiście zostałbym przy meetupie, bo rozwiązuje parę problemów logistycznych i do jakiegoś stopnia nas promuje.
Na pewno nie chciałbym, żeby zastąpił go Facebook, bo mimo większego zasięgu jest to zdecydowanie mniej przyjazna platforma i nie chcę musieć mieć tam konta - a fajnie byłoby móc swobodnie ogłaszać (i automatycznie pobierać) kolejne spotkania.
@gazowany_smalec prosiłeś na liście o podsumowanie rachunku zysków i strat:
Straty:
W sumie, nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
Zyski:
Cztery odpowiedziały na pytanie “skąd dowiedziałeś się o HS”, trzy odpowiedzi z nich były związane z Meetupem. Chciałbym jeszcze przypomnieć, że jest okres wakacyjny i raczej ludzie czilują i korzystają z wolnego, wydaje mi się, że od października bądź listopada moglibyśmy jakiś wzrost w ilości członków większy odnotować.
Pytanie, czy mamy na tę chwilę alternatywę. Moim zdaniem średnio.
30 stycznia byłby następny cykl rozlieczniowy, ostatnio wychodziło nam 46zł za meetupa. Na Mumble doszliśmy do wniosku że chyba będziemy anulować subskrypcję i ewentualnie wrócimy do meetupa po koronce. Trzeba będzie przepiąć libkę “meetupscraper” żeby jednak nie ciągnęła info o najbliższym spotkaniu z meetupa, ale np. z Facebooka albo gdzieś z gita. Ktoś jest przeciw anulowaniu subskrypcji?
Note to self: wypadałoby też zescrape’ować listę spotkań w ramach pamiątki.
Ogłoszenia o spotkaniach można dawać na jakimś otwartym odpowiedniku Twittera (jakkolwiek to się nazywa, Pleroma?), a stamtąd automagicznie kopiować na tego Facebooka i Twittera. To wydaje mi się być najbardziej logiczną i sensowną drogą.
Diaspora, Mastodon a stamtąd na Facebook, Twitter.
Tzn dla mnie świętym graalem byłaby platforma gdzie faktycznie ktoś wchodzi oraz można wrzucać eventy w sposób ustruktyryzowany. Najlepiej żebym był w stanie zmappować takie informacje:
class Venue:
name: str
street: str
class Event:
url: str
num_attendees: int
date: datetime.datetime
title: str
group_name: str
description: list
venue: Venue
Alternatywą mógłby być facebook albo rozwiązanie hybrydowe: publikowanie informacji o spotkaniach na przykład na naszym Githubie pod przewidywalnym URLem i ewentualne dociąganie ich z fejsa jako zapasowego źródła prawdy. “Najbliższe spotkanie” byłoby tym spośród tych dwóch źródeł, które jest nowsze.
TBH, jeszcze nie wiem jak to sensownie rozwiązać
Ale czemu akurat Facebook?
GitHub – okej. Ale Facebook powinien być zdecydowanie źródłem wtórnym, a nie pierwotnym.
No, wolna kultura, otwarte źródła, tej
IMO dobrze by było, gdyby platforma była dostosowana pod publikację wydarzeń.
Jednym przykładem takiej platformy jest https://gettogether.community/
Ewentualnie można by spróbować skleić coś swojego (inb4 nikomu nie będzie się chciało), z użyciem albo ActivityPuba (trochę ciężkie w implementacji, ale umożliwiałoby rozgłaszanie do innych instancji wspierających eventy w AP) lub zabawa w microformats2 (h-event - IndieWeb) + Micropub - IndieWeb (łatwiej machnąć na stronę, a pchanie do innych miejsc już na własną rękę).
O, GetTogether wydaje się być spoko, jako alterantywa dla Meetupa. Stamtąd mogą lecieć wydarzenia na resztę serwisów.
Ostatnio ktoś z Meetupa do nas dołączył - to rzuca zupełnie nowe światło na temat i nakazuje się poważnie zastanowić, czy na pewno chcemy z tego zrezygnować.
To jest o tyle ciekawe, że wcześniej ja w zasadzie o tej platformie w ogóle nie słyszałem, pierwszy raz dowiedziałem się o niej w HS-ie. A jednak sporo ludzi ona tu przyciągnęła.