(Traktuje ten wpis bardziej jako notatke widoczną dla wszystkich niż jakąś przemyślaną propozycje)
Koordynacja
Prawdopodobnie przeStatusowy powód organizowania spotkać growych w spejscie.jmę koordynacje planszówkowania, ze względu na to, że jestem najbardziej zainteresowany graniem w planszówki oraz prośbę poprzedniej osoby koordynującej spotkania planszówkowe o znalezienie kogoś innego do tego.
Kilka moich pomysłów
- spisać jakie gry są dostępne i to upublicznić
- upublicznić kto organizuje planszówki (nick), by osoby zainteresowane mogły łatwo znaleść do kogo się zwrócić (na matrixie) z pytaniami.
- prowadzić tablicę tu lub na wiki z wynikami z gier
- rozszerzyć na ogólne granie w tym samym pomieszczeniu
- granie komputerowe poprzez LAN
- RPG-i stołowe
- karcianki - typu MTG
- karcianki - z standardową 52 kartową talią
- Założenie gildii sportu umysłu
- celowo unikam zlepka słów gildia growa, ze względu na konotacje z kulturą MMO, oraz dużo gorsze konotacje “przestrzeni dla graczy”
Statusowy powód organizowania spotkać growych w spejscie.
Ogólnie najłatwiej poprzeć mi to §7 ust. 1 punkt 8
- wspieranie aktywności społecznej i kulturalnej, w szczególności wśród młodzieży.
Ale argumentował bym, że działam również w §7 ust. 1 punkt 1
- działalność edukacyjna, naukowa i oświatowo-wychowawcza, wspieranie idei nauki otwartej wobec obywateli i przez obywateli tworzonej
Gry a sport
Jeżeli sport uznajemy za dobry sposób zachęcania do aktywności fizycznej, a sport dzieli się na sporty wyczynowe i gry fizyczne, to gry społeczne (typu mafia) zachęcają do aktywności społecznej, a gry analityczne (typu szachy) zachęcają do aktywności intelektualnej.
Oczywiście na wyższych poziomach zaawansowania wszystkie gry mają elementy fizyczne i analityczne. A wszystkie gry z większą niż jedną osobą grającą elementy społeczne.
Na przykładzie piłki nożnej
- fizyczna - oczywista
- społeczna - koordynacji drużyny, odczytanie intencji przeciwników
- analityczna - taktyka i strategia
Na przykładzie szachów
- fizyczna - dbanie o stan zdrowia (wyspanie, najedzenie itp), by móc grać na najwyższym swoim poziomie
- społeczna - wyczucie przeciwnika
- analityczna - oczywista
Gry a myślenie analityczne
Gry, w zależności od swoich mechanik, mogą dość łatwo przyczynić się do zainteresowania matematyką.
Generują problemy matematyczne, ale bardziej ważne jest to, że generują osobisty powód do rozwiązania takiego problemu - ułatwienie wygrania z przeciwnikiem.
Z własnego doświadczenia wyciągam wniosek, że znalezienie powodu by osoba ucząca się poświeciła czas na przemyślenie danego problemu jest bardzo istotne w procesie dydaktycznym. A gry nie zostawiają takiego złego posmaku, jak metody wykorzystujące do tego koercje społeczną. (Mam nadzieję, że koercja fizyczna odeszła do lamusa)