Organizacja planszówkowania w spacie

(Traktuje ten wpis bardziej jako notatke widoczną dla wszystkich niż jakąś przemyślaną propozycje)

Koordynacja

Prawdopodobnie przeStatusowy powód organizowania spotkać growych w spejscie.jmę koordynacje planszówkowania, ze względu na to, że jestem najbardziej zainteresowany graniem w planszówki oraz prośbę poprzedniej osoby koordynującej spotkania planszówkowe o znalezienie kogoś innego do tego.

Kilka moich pomysłów

• spisać jakie gry są dostępne i to upublicznić
  • upublicznić kto organizuje planszówki (nick), by osoby zainteresowane mogły łatwo znaleść do kogo się zwrócić (na matrixie) z pytaniami.
  • prowadzić tablicę tu lub na wiki z wynikami z gier
  • rozszerzyć na ogólne granie w tym samym pomieszczeniu
    • granie komputerowe poprzez LAN
    • RPG-i stołowe
    • karcianki - typu MTG
    • karcianki - z standardową 52 kartową talią
  • Założenie gildii sportu umysłu
    • celowo unikam zlepka słów gildia growa, ze względu na konotacje z kulturą MMO, oraz dużo gorsze konotacje “przestrzeni dla graczy”

Statusowy powód organizowania spotkać growych w spejscie.

Ogólnie najłatwiej poprzeć mi to §7 ust. 1 punkt 8

• wspieranie aktywności społecznej i kulturalnej, w szczególności wśród młodzieży.

Ale argumentował bym, że działam również w §7 ust. 1 punkt 1

• działalność edukacyjna, naukowa i oświatowo-wychowawcza, wspieranie idei nauki otwartej wobec obywateli i przez obywateli tworzonej

Gry a sport

Jeżeli sport uznajemy za dobry sposób zachęcania do aktywności fizycznej, a sport dzieli się na sporty wyczynowe i gry fizyczne, to gry społeczne (typu mafia) zachęcają do aktywności społecznej, a gry analityczne (typu szachy) zachęcają do aktywności intelektualnej.

Oczywiście na wyższych poziomach zaawansowania wszystkie gry mają elementy fizyczne i analityczne. A wszystkie gry z większą niż jedną osobą grającą elementy społeczne.
Na przykładzie piłki nożnej

• fizyczna - oczywista
  • społeczna - koordynacji drużyny, odczytanie intencji przeciwników
  • analityczna - taktyka i strategia

Na przykładzie szachów

• fizyczna - dbanie o stan zdrowia (wyspanie, najedzenie itp), by móc grać na najwyższym swoim poziomie
  • społeczna - wyczucie przeciwnika
  • analityczna - oczywista

Gry a myślenie analityczne

Gry, w zależności od swoich mechanik, mogą dość łatwo przyczynić się do zainteresowania matematyką.

Generują problemy matematyczne, ale bardziej ważne jest to, że generują osobisty powód do rozwiązania takiego problemu - ułatwienie wygrania z przeciwnikiem.

Z własnego doświadczenia wyciągam wniosek, że znalezienie powodu by osoba ucząca się poświeciła czas na przemyślenie danego problemu jest bardzo istotne w procesie dydaktycznym. A gry nie zostawiają takiego złego posmaku, jak metody wykorzystujące do tego koercje społeczną. (Mam nadzieję, że koercja fizyczna odeszła do lamusa)