Myslę, że przyda nam się monitor z prawdziwego zdarzenia, żeby mniej osób łamało sobie kręgosłupy przy ekranie laptopa lub oczy przy monitorze z tych, które mamy (nie są zbyt fajne dla oka). Coś z dobrą rozdzielczością, dlatego myślę o WQHD (2K), 25-27 cali, na przykład coś takiego:
Moim zdaniem póki co trzeba zbierać pieniądze, albo ustalić sztywny plan, żeby znowu nie doszło do sytuacji, gdy będziemy mieli piętnaście modeli monitorów. Brakuje nam zdefiniowanego kierunku w jakim powinniśmy iść.
Dobry monitor zewnetrzny zawsze na propsie , ja w sumie pracuje prawie zawsze na 2 monitory, czasami nawet na 3 więc doceniam.
Ceny wydają mi się z dupy, nawet tego polizingowca, ktoś już na tym zarabia.
Należało by rozejrzeć się po firmach tam gdzie pracujemy, w sumie sam postaram się może zrobić rozeznanie. Często w firmach ma isę prawo pierwokupu i ceny bywają mega atrakcyje, na poziomie elektrozłomu, a bywa że sprżet jest prawie nowy.
A ja pamiętam o swoim zdrowiu psychicznym, gdzie praca na dużym ekranie jest po prostu krępująca i stresująca…
Czasem trzeba, np. w robocie nie wyobrażam sobie pracy na jednym ekranie (chociaż… mam trzy, a ostatnimi czasy w zasadzie i tak wykorzystuję tylko dwa, rzadko coś wrzucam na ten trzeci i największy), ale w codziennym życiu – 15 cali ekranu laptopa to jest optimum.
BTW propsy dla tych proponowanych monitorów za to, że każdy z nich ma DisplayPort
Ponieważ monitor został wspomniany gdzieś indziej to ja dodam od siebie, że w myśl zasady, że najfajniejsze rzeczy w spejsie to te, których nie mamy w domu to jeśli już mielibyśmy kupować JEDEN monitor to nie skrobałbym dna beczki tylko postawił na taki, który ponadprzeciętną specyfikację jeśli chodzi o kolor/jasność/refreshrate. Na oleda nas nie stać ale jakbyśmy mieli na czym w razie czego odtworzyć materiał HDR, żeby rzeczywiście byłoby to widać to już jest jakaś wartość As in: AOC Q27G3XMN Review - RTINGS.com
Inna sprawa, że może wtedy powinniśmy szukać raczej telewizora…
najfajniejsze rzeczy w spejsie to te, których nie mamy w domu to jeśli już mielibyśmy kupować JEDEN monitor to nie skrobałbym dna beczki tylko postawił na taki, który ponadprzeciętną specyfikację jeśli chodzi o kolor/jasność/refreshrate
W pełni się zgadzam, ale co najbardziej by nas interesowało w sumie, w takim monitorze? Ja osobiście mam monitory 1080p/60fps więc byłabym zachwycona czymkolwiek, ale sporo osób ma monitory 2k, 120fps - myślę że warto pod coś wyspecjalizować.
Mnie ciekawiłby jakiś monitor 4k z dużą jasnością, i dobrym color accuracy - na efpeesy się fajnie patrzy, ale coś takiego pozwoliłoby osobom w spejsie potencjalnie coś z tym produktywnego zrobić. Tylko że ja nie mam use-case dla siebie na chwilę obecną za bardzo, po prostu mówię że “fajnie by było“.
Czy możemy najpierw zdefiniować usecase takiego monitora? Czy to ma być po prostu “fajny monitor żeby było fajnie z niego korzystać“, czy może szukamy czegoś co pozwoli członkom spejsu pracować nad czymś co wymaga dokładności kolorów/wysokiej jakości lub jasności obrazu. To trochę wpływa na budżet i na to co chcemy tym zakupem osiągnąć. No i nie można mieć wszystkiego.
Ja wpisałem kieyś temat monitora na chciejlistę, ponieważ brakowało mi monitora, który nie psuje oczu, o jakiejkolwiek sensownej PPI, żeby chociaż obraz był ostry. Pisałem ten temat z myślą o monitorze do pracy, tj. kodzenia i ogólnie bardziej pisania, niż grafiki.
Zawsze możesz wyciszyć ten wątek. Uważam, że podejmowanie decyzji “przez zamęczenie” też nie jest optymalne. Jeżeli mamy go kupić to uważam, że jedna z osób najbardziej zainteresowanych powinna zgłosić temat na spotorg (będąc w miarę przekonaną, że ich propozycja ma ogólne poparcie i przejdzie)
Moja sugestia żebyśmy kupili “coś lepszego” wzięła się z założenia, że zakupy mające pewien “coolness factor” zyskają większe zainteresowanie niż te czysto utylitarne ale jak pokazuje temat sofy to może jednak nie być założenie prawdziwe. Jeżeli potrzebujemy po prostu monitora dużego, 2K o standardowym gamucie, standardowej jasności i standardowej częstotliwości odświeżania to da się dużo taniej https://allegro.pl/oferta/monitor-philips-27e2n1500l-27-2560x1440px-ips-4-ms-17945682706
Tylko 1,5 roku to wystarczająco dużo na zakup monitora.
Ja akurat nie jestem fanem, bo w HSie mamy dużo monitorów (w tym nawet takie całkiem duże), ale rozumiem, że ich jakość jest dla niektórych niewystarczająca i możemy chcieć taki porządny.
A kto byłby za tym, by wyznaczyć w main roomie ze dwa stanowiska komputerowe? Niekoniecznie z komputerami, ale żeby był dock i nawet ze dwa monitory. Jedno mogłoby mieć ten kupiony z tego wątku.
Ostatnio o tym rozmawialiśmy i wyszło, że dobre miejsca to by mógł być ten stolik pod rozdzielnią elektryczną i ten narożnik, gdzie stoi gruz (rzeczy retro trzeba by było wtedy bardziej skompresować).
Mi się pomysł bardzo podoba, nie jestem pewna tylko co do miejsc - ja na przykład strasznie nie lubię jak ktoś mi się gapi w ekran (i myślę że w mniejszości nie jestem), a to takie miejca gdzie za plecami masz cały spejs.