Przywrócenie mostka IRC - wybór metody

Cześć, zacząłem przymiarki do przywrócenia mostka między naszymi kanałami komunikacji, a IRC.

Stary mostek łączył z naszymi kanałami na libera.chat i został zbanowany.

Nie wiem czy nowy mostek jest potrzebny, ale mam wrażenie, że w społeczności hackerskiej, część osób mogłaby preferować IRC nad Telegramem i Matrixem.

Mostkować będę (lub będziemy), korzystając z serwera Matrix, który już posiadamy oraz matrix-appservice-irc.

Pytaniem pozostaje, gdzie ma on być podpięty od strony IRC.

Opcje widzę trzy:

1. Skontaktować się z libera.chat i spróbować się dogadać, by pozwolili nam na stałe na ten mostek.
  2. Porozumieć się z polską siecią pirc.pl i tam założyć nasze kanały.
  3. Założyć własny serwer IRC, tylko do hostowania naszych kanałów.

Oczywiście, możecie proponować inne sieci lub rozwiązania.

Libera.chat ma największą bazę użytkowników, ale może być trudno się z nimi dogadać. Pirc.pl raczej pozwala na takie mostki, po uprzednim poinformowaniu administracji, ma jednak mniejszą bazę użytkowników, za to głównie z Polski. W przypadku własnego serwera, mamy pełną kontrolę, ale dochodzi maintenance i brak zew. użytkowników.

• Próba odbanowania i mostek z libera.chat
  • Mostek z pirc.pl
  • Mostek z nowym, własnym serwerem IRC
  • Inne rozwiązanie (jakie?)
  • Daj sobie spokój z IRC
0 głosujących

Raczej nie powinno być problemu żeby dogadać się z Liberą, już kilka razy na moją prośbę nas odbanowywali. Tylko potem z powrotem Matterbridge odwalał rzeczy i wpadał automatyczny ban.

Appservice do Matrixa, jak sądzę, może być bardziej kulturalny wobec Libery od Matterbridge’a.