Hej
Caly czas za mną chodzi kupno ramienia robotycznego
Myslalem go wstawić do 403 na końcu i zrobić mu tam klatke. Wtedy z tego pokoju mozna zrobic ogromną celę do frezowania/spawania / co tam jeszcze komuś do głowy wpadnie
Podrzucam link do robota który mam na myśli
Dawajcie znać czy ma to sens i czy ktoś byłby zainteresowany
1 polubienie
Czy 403 nie jest sporo za małe na takie ramię? Nawet jeśli się tam zmieści to z tego co kiedyś opowiadałeś wynika, że najmniejszy błąd będzie skutkował dziurą w ścianie. A błędy będą się zdarzały. Nie wiem czy hard-room byłby wystarczająco duży
Poza tym jeśli chodzi o park maszynowy to mamy rozgrzebany temat chyba 3 frezarek, co jakiś wraca temat lasera, ktoś nawet coś o tokarce wspominał. Nie wiem czy to dobry czas żeby zaczynać taki projekt. Kosztowo to też chyba sporo trzeba jeszcze dorzucić żeby mu jakieś narzędzie w tę łapę wsadzić i przygotować pokój?
To tak
403 nada sie idealnie bo nie musimy rozkładać ramienia na jego 100 % zasięgu
Tak, jesli ktoś zle napisze program to robot zatrzyma sie na ścianie i zrobi w niej dziurę ( na wylot moze nie ale nadal)
Pokoj na pewno trzeba by bylo posprzątać narzedzie tez bedzie kosztować tego nie unikniemy. Czy duże koszta, to juz jak wynika z trójkąta szybko tanio dobrze- jesli bedziemy chcieli tanio i dobrze to tez nie bedzie szybko. Wydaje mi sie że uchwyt do spawarki to zrobimy do 1k zł, uchwyt frezarski bedzie droższy ale tez jakoś do 2-3k zł też powinniśmy się zmieścić
Jedna frezarka z dwóch co mamy jest obecnie juz uruchomiona i gotowa do działania
Duża z hswaw jest juz na mojej liście to do ze względu ze mala juz uruchomiłem
3 frezarka jest w planach i poki co ja się nią zajmować nie będę bo chce sie zająć tą z hswaw
1 to 2.05m x ok. 5m
2 to 1.54m x 2.75m (raczej nieużywalne, chyba że coś powiesimy na ścianie)
3 to 2.96m x 2.7m
Inoru mówi o 3
Tak, myslalem o pokoju końcowym na planie o numerze 3
Z mojej strony prosiłbym tylko o uzupełnienie jak sobie wyobrażasz rozkład pomieszczeń, gdzie chciałbyś przenieść żywicę.
O ile nie mam nic przeciwko takiemu pomysłowi, to zastanawia mnie praktyczność takiego ramienia. Spawanie robotem to raczej zabawa do automatyki linii produkcyjnych, natomiast frezowanie N-osiowe brzmi OK - tylko żeby ktoś z tego korzystał to workflow musiałby być sprowadzony do poziomu “yyy no kiedyś coś na fluidnc odpalałem”.
Także nad ramieniem priorytet dałbym tokarce, doinwestowaniu w możliwości spawalnicze (TIG/MIG). Myślałem też kiedyś nad wykorzystaniem tego pomieszczenia do zrobienia “clean roomu” do np. malowania.
No nie chciałem tego na razie pisać bo nie wiem jak to zrobić, żeby nie brzmiało jak atak (bo nie jest) ale w skrócie to mam wrażenie, że to ramie to kupowanie zabawki dla jednej osoby. Inoru ma z tym codziennie kontakt w pracy więc sobie poradzi ale już ktoś inny raczej nie. ZWŁASZCZA jeśli błąd grozi zniszczeniem wrzeciona, robota, spejsu i zdrowia. Nikt nie będzie chciał tego ruszać.
Jeśli chodzi o pokój to moim zdaniem ma on potencjał na rzeczy śmierdzące/szkodliwe które powinny być jak najbardziej oddalone od miejsc w których siedzimy. Nawet jakiegoś endera z załadowanym ABSem można tam postawić. Pomysł na cleanroom też jest ciekawy ale to raczej pieśń przyszłości bo oprócz remontu wymaga to uszczelnienia pomieszczenia i założenia wentylacji w oknie i jakiegoś filtrowania na czerpni i wyrzutni
A pokój nr2 to imo idealnie na przechodni magazyn (nr1 z resztą też) i “śluza” do cleanroomu
To jest problem software-owy, reszta jest tak samo niebezpieczna jak duża frezarka / tokarka / laser. Jeżeli dostaniemy plan pod implementację konkretnego use case, jedyną pozostałą przeszkodą zostanie zajmowana przestrzeń. Nie widzę przeciwwskazań żeby na dłuższą metę aspirować do uruchomienia takiego ramienia.
Dobra zrozumiałem żaluzje odpuszczam temat całkowicie :3
Zamykam temat