Chciałbym abyście wypowiedzieli się w małej ankiecie.
Ostatnio zrobiłem hyperlapsa w spejsie gdyż uważam że warto chwialić się tym jak spejs posunął się do przodu oraz iż jest aktywny. Z tego drugiego powodu nie robiłem hyperlapsa w pustym spejsie (a byłem już od 16). Uważam też iż szcególną wartość dla mnie mają materiał uchwcone w danym momencie a nie kiedy wkroczę z kamerką czy aparatem i przerwę daną czynność by spytać czy ktoś może nie chce być uwieczniony.
Przez moje niedopatrzenie i brak pytania o zgodę za co przepraszam zaimplikowało to szerek wydarzeń później - wynikiem tego jest fakt iż nie ujrzycie rzeczonego materiału (w sumie to nikt go nie zobaczy)
Mimo wszystko chciałbym kontynuować tę działalnośc gdyż obecnie jestem jedyną osobą robiącą zdjęcia czy inne materiały i postjącą je na socjalki.
Uważam iż marketing jest nam jako spejsowi potrzebny, a z mojego prywatnego punktu widzenia sam chętnie pokazuję się w spejsie czy ze spejsem pozajując także swoją twarz i w pełni identyfikująć się z tym miejscem.
Rozumiem że nie każdy musi mieć na to ochotę, stąd też ta dyskusja.
Uważam iż warto by wypracować w tej materii jakiś kompromis.
Nie chcaił bym też równać do jakiejś skrajności lub drugiej w rozumieniu jedna skrajność to robię zdjęcia/filmy kiedy chce i robię z nimi co chcę (oczywisci co cchę to tak na prawdę postowanie na naszym FB, mastodonie, a filmy pośrednio przez moje konto YT), a druga zskrajność to - nie możesz pokazać nawet mojego cienia.
Niestety dzięki mojej nieopatrznośći (za co jeszcze raz przepraszam) wydaje mi się że dałem paliwo osobom które poczuły się urażone by pójść w skrajność i przedstawiony kompromis nie nastąpił dla pokazania kto tu ma rację pomimo wyedytowania wideo tak by nie utracić jakości, ale by nastąpiła anonimizacja osób nie tylko tych któe podniosły ten temat lecz wszystkich obecnych.
Chciałbym tym pytaniem wybadać wasze nastroje, a z drugiej strony zacząć tą trudną dyskusję któa w mojej opinii sprowadza się toroche do rozkminy jak bardz jesteśmy w stanie oddać odrobinę naszej prywatności na rzecz spejsu.
Czy można w spejsie rejestrować materiały wideo / foto :
- Tak można - wal śmiało
- Tak można - wal śmiało, zanonimizuj twarz
- Tak można - wal śmiało, zanonimizuj całą sylwetkę
- Tak można - spytaj przed zrobieniem
- Tak można - spytaj przed zrobieniem, zanonimizuj twarz
- Tak można - spytaj przed zrobieniem, zanonimizuj całą sylwetkę
- Tak można - spytaj po zrobieniu
- Tak można - spytaj po zrobieniu, zanonimizuj twarz
- Tak można - spytaj po zrobieniu, zanonimizuj całą sylwetkę
- Nie można
- NIe można - ale w sytuacji xyz … (napisz na forum w jakiej)
Problem posiada też drugie dno.
Z jednej strony mamy doocracy i generalnie przyświeca nam duch demokracji, z drugiej fajnie by wszyscy z nas czuli się w spejsie dobrze, a temat dotyczy prywatności.
NIestety drugi warunek wyłącza demokrację, ponieważ każdy przypadek skrajny wyłącza praktycznie możliwość dalszej dyskusji i powoduje iż musimy distisiwać się do kogoś dla jego komfortu (choć znów w mojej opinii to powoduje dyskomfort pozostałych)
Ja rozumiem to w ten sposób iż nawet jeśli wszyscy wypoiwedzą się w ankiecie i jakaśospowiedź z środka będzie miałą najwięcej zwolenników to ona i tak nie jest aplikowalna, ponieważ dalej mamy 1 odpowiedź na nie.
Ja odobiście jestem zwolennikiem opcji drugiej. Dlaczego ?
- Sięgam po kamerę aparat spontanicznie łapiąc różne wartościowe w mojej opinie sytuacje w spejsie
- To daje nam fajniejsze materiały
- Nie muszę wchodzić w interakcję i demontować danej sytuacji a to w końcu ją che się uchwycić
- Nie mam dodatkowej pracy któej i tak nikt nie chce / nie robi
- Dalej jest zapewniona anonimowość i nie trzeba się o to martwić
Pamiętajcie to tylkomoja opinia i nic więcej.