Składki

Ja też uściślę klika spraw. To co przeczytacie niżej jest skrótem wiedzy działania innych HSów i wielu popełnionych przez nich błędów.

Ad1
HS musi się utrzymywać wyłącznie z składek członków. Jeżeli się pojawią, darowizny lub sponsoring to mogą pójść na jakiś dodatkowy sprzęt.
Jeżeli będziemy się utrzymywać z innych źródeł niż składki, nawet częściowo. To będziemy tańczyć pod te inne źródła tak jak nam zagrają, nie jest to w interesie hackerów.
Jeżeli ktoś myśli, że Hackerpsace jest teraz płynny finansowo to jest w błędzie. Tak mamy za co zapłacić najbliższy czynsz, ale ani razu nie zebraliśmy 1500 PLN miesięcznie, co założyliśmy jako minimalny budżet. Na podstawie danych od Jacka wpływy w tym i poprzednim miesiącu wyniosły 1200 PLN. Czyli w miesiącu gdy dojdzie nam jeszcze opłacanie księgowości (niedługo) lub ktoś zrezygnuje z opłacanie składek to HS zacznie mieć ujemne saldo miesięczne.

Ad2
Nie, bo rozwijanie HS jest nagrodą za przynależenie do HS. Jeżeli ktoś wykona komercyjna pracę na rzecz HS to może dostać za to wynagrodzenie na podstawie umowy. Jeżeli tą osobą ma być członek HS inni członkowie powinni o tym wiedzieć.

Ad3
“benefity” w kontekście składek jest niewłaściwym słowem. Członek HS zgodnie z statutem musi płacić składki.
Benefity z istnienia HSŁ dla osób które nie są członkami HSŁ to dostęp do publicznej infrastruktury (forum, lista mailingowa, czat…) i wstęp w dni otwarte.

Ad4
To działa w innych HS.

Ad5
Płacenie składek za kogoś działa w innych HS.

Ad6
Jeżeli ktoś wykona komercyjna pracę na rzecz HS to może dostać za to wynagrodzenie na podstawie umowy.
Benefity z istnienia HSŁ dla osób które nie są członkami HSŁ to dostęp do publicznej infrastruktury (forum, lista mailingowa, czat…) i wstęp w dni otwarte. - bo to nie generuje dużych kosztów. Jestem przeciwny temu by byli równi i równiejsi.

Ad7
Tak, Koszt (ekonomia) – Wikipedia, wolna encyklopedia

Ad8
Jeżeli ktoś chce tymczasowo zrezygnować to jest jego sprawa, po co dodatkową procedure wymyślać. Mam nadzieję, że nikt w międzyczasie nie wymyślił że członkostwo ma trwać minimum 12m XD.

Ad9.
To ile będziemy mieli pieniędzy na rozwój nie jest zależne od HS, tylko od członków.
I tutaj warto porozmawiać na temat składek. Wydaje mi się sensowne by wkładki wynosiły:

• 50 studenci
  • 100 dla reszty
    każdy może płacić więcej jeżeli chce.

Nie posiadanie pracy nie jest wymówką na nie płacenie. Bezrobotny, to z definicji to osoba aktywnie poszukująca pracy, czyli nie ma czasu na aktywność w HS. Jeżeli ktoś będąc członkiem straci pracę, można mu dać czas, by stanął na nogi, np. oczekując by zapłacił zaległe składki jak będzie mógł. Ewentualnie umorzyć mu te składki, jeżeli postanowi nie wracać do HS.

[1] skladki - Arkusze Google