Dziś postanowiliśmy, że w najbliższy wtorek odbędzie się próbne spotkanie założycielskie. Plan jest taki, że zagłosujemy nad składem zarządu oraz komisji rewizyjnej, a także przyjęciem statutu, po czym wydrukuje się jako załącznik do protokołów ze spotkania i zostawi w siedzibie ludziom do podpisania. Jeżeli (jakimś cudem) wszystko pójdzie OK, w następny poniedziałek będzie miał miejsce komisyjny kurs do sądu celem złożenia wniosku.
Uprzejmie proszę o zgłoszenie kandydatur do komisji rewizyjnej. Tak jak w przypadku 7 osób które zgłosiły się do spotkania założycielskiego a potem podpisania dokumentów, tutaj też bardzo zależy mi na tym, żeby nie zostawić nas “na lodzie” - jak ktoś zacznie procedurę, niech faktycznie przyjdzie do spejsu, żebyśmy nie musieli potem organizować spotkania założycielskiego od nowa.
Do tej pory zgłosiło nam się 7 osób, które będzie chciało uczestniczyć w procedurze:
Pingam osoby nieobecne, które do tej pory zdawały się być zainteresowane uczestniczeniem w rejestrowaniu HSŁ: @thinkofher@anon8897933@pmysl i @nuke. Podkreślam: zależy mi na jasnych deklaracjach, bo “wykręcenie się” może nam mocno pokomplikować logistykę.
@kpc zaoferował, że będzie moim “drugim pilotem” - osobą, z którą razem sporządzę dokumenty do wydrukowania i która będzie czuwać, żeby głosowania i całość spotkania założycielskiego odbyła się z RiGCZem.
Tylko ciekawe, czy da się tam dodzwonić… Ja tak z pół roku temu, jeszcze przed pandemią, potrzebowałem się dodzwonić do sądu w Zgierzu – i wisiałem z godzinę na słuchawce zanim mnie rozłączyło, potem znów z godzinę będąc którymś w kolejce.
Ale… jest też czat na ich stronie WWW i wygląda na to, że jest też opcja Krajowy Rejestr Sądowy. Tylko, że jest czynny od 8:00 do 15:00.
Albo w ogóle nie pozwolą ci tego zanieść fizycznie do sądu, tylko każą albo wrzucić do jakiejś skrzynki podawczej, albo, jeśli chcesz mieć jakieś potwierdzenie, że do nich dotarło, wysłać pocztą.
Dwa miesiące temu Łódzki KRS działał, tylko wpuszczał 5 petentów na cały budynek. sic! kolejka na zewnątrz spokojnie 30 min. Warto sprawdzić czy da się przez internet w EKRS widziałem formularze, ale w przypadku stowarzyszeń nigdy tego nie robiłem online, więc warto zapytać tego opiekuna od stowarzyszeń, lub podzwonić.
Gdyby się dało online to super, bo możemy wszyscy złożyć podpisy przez epuap i wszystko by się odbyło przez internet i mumble.
Pojawiły się uzasadnione wątpliwości czy Aleksy spełnia wymogi formalne potrzebne do tego, aby być członkiem założycielem, przez co jego kandydatura do pierwszej oficjalnej kadencji zarządu HSŁ również jest niepewna. Dlatego też spotkanie wtorkowe nie będzie się mogło odbyć jako spotkanie założycielskie, chyba że:
Zgłosi się nam siódma osoba (na ten moment udział zadeklarowali: olewales, BluRaf, kpc21, kszmigiel, kujaw oraz ja),
Ktoś zgłosi swoją kandydaturę jako trzeci członek zarządu (obok mnie i Kacpra Szmigla).
Jesteśmy więc na ten moment w stanie “no go”. Bardzo proszę o kontakt jeśli ktoś czuje się na siłach dołączyć do członków założycieli i/lub wypełnić wakat w zarządzie.
Niestety na liście członków-założycieli prawo explicitly wymaga własnoręcznych, odręcznych podpisów. Cała reszta – wydaje mi się, że nie powinno być problemem podpisanie jej profilem zaufanym.
Za to wydaje mi się, że nie powinno być problemem wysłanie tych wszystkich papierów pocztą. Idąc osobiście wprawdzie jest jakaś nadzieja, że osoba przyjmująca wniosek to jeszcze przejrzy i zweryfikuje, czy czegoś nie brakuje, ale bardziej prawdopodobne jest to, że nie będzie chciała ani mogła w żaden sposób pomóc, tylko przybije pieczątkę, podziękuje (albo i nawet nie) i zawoła następnego interesanta. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z urzędnikami z łódzkiego KRS-u, to w sumie fajnie byłoby się dowiedzieć, na ile tam oni są przyjaźni.
Tak czy inaczej okazuje się, że osoby zakładające stowarzyszenie muszą mieć polskie obywatelstwo W twoim przypadku to nieoczywiste; nie pytam, ale zakładam, że możesz takiego nie mieć.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zostać członkiem, a nawet członkiem zarządu, gdy stowarzyszenie zostanie już zarejestrowane.
Myślę, że nie powinno być problemu. Z tym, że wtedy, chyba, będziemy musieli zaktualizować papiery w KRS, ale w przypadku stowarzyszenia bez działalności gospodarczej to jest za darmo, no i raczej nikt się tego nie będzie miał jak doczepić, bo to będzie tylko odnotowanie stanu faktycznego przez KRS.
To bardzo zależy, z Łodzią nie mam tak dużego doświadczenia jak z Waw, ale ogólnie to jest pozytywny standard, szczególnie porównując do Waw gdzie czegoś pozytywnego z świeca szukaj.
Bardzo ważna uwaga, jak ktoś będzie składać dokumenty to obowiązkowo, zróbcie zdjęcie po tym jak już ktoś postawi datę na dokumencie. Oni nie dają zwrotki, że się złożyło. A gubienie dokumentów jest nagminne.
Cudzoziemiec, niemający zameldowania na terytorium Polski, może wstąpić do stowarzyszenia, którego statut przewiduje taką możliwość. Cudzoziemcy, mający zameldowanie w naszym kraju, mogą tworzyć stowarzyszenia zgodnie z przepisami obowiązującymi obywateli polskich (art. 4 ust. 1 i 2).
Jak już się składa to oni mogą przyjąć lub nie przyjąć bo czegoś brakuje. W KRS nie ma zwyczaju sprawdzania czy dokumenty są ok. Raczej przyjmują, a później wysyłają list że w ciągu 7 dni należy uzupełnić braki formalne, lub zupełnie odrzucają wniosek.
Chodziło o to, że sugerowali, że należy podać adres siedziby z dokładnością do lokalu w statucie, trochę nas to zdziwiło więc dopytaliśmy i dostaliśmy taką samą odpowiedz. Inne HSy dawały w statucie nazwę miasta, w przypadku rejestracji spółek też daje się tylko miasto. W formularzu zgłoszeniowym do KRS daje się już pełne dane adresowe.
Nie tylko o to. Podali nam też błędne informacje w kwestii różnic w odpowiedzialności między stowarzyszeniem zwykłym, a rejestrowym. Że to “niczym się nie różni”.