Mam nadzieję, że wybaczycie założenie tego wątku - jeśli jego istnienie samo w sobie stwarza dyskomfort, proszę o jasny sygnał (tu, albo na privie).
Aktualne wydarzenia na świecie wiele osób prowokują do różnego rodzaju pytań, których sam na początku aktywnie unikałem, a potem doszedłem do wniosku, że chyba się nie da. Zachęcam więc do dyskusji o tym: jak nie zwariować i co możemy zrobić żeby zadbać o swoje bezpieczeństwo. Dobrym pomysłem może też być organizowanie się tutaj do różnego rodzaju powiązanych projektów. Przykładowo, może dobrze byłoby zrobić spotkanie specjalne zahaczające o np. wykorzystywanie alternatywnych form komunikacji itd?
Jako że temat jest mocno panikogenny, będę wdzięczny za możliwie opanowane podejście do tematu. Mamy chaos i dla wielu osób sama atmosfera niewiedzy to już olbrzymie źrodło dyskomfortu samo w sobie. Zachęcam do tego, żebyśmy zamiast defetyzmu czy pesymizmu spróbowali spojrzeć na sprawę z założeniem że mamy jednak pewne zasoby, umiejętności i dozę sprawczości.
Zacznę może od tego linka:
https://lcamtuf.coredump.cx/prep/
Zakładam, że Lcamtufa przedstawiać nie trzeba. Co sądzicie o jego poradniku? Mi jego podejście wydaje się bardzo analityczne i rzeczowe, co fajnie kontrastuje z najpopularniejszymi filmikami na YT w tym temacie.