Wieszak do projektora

Cześć,

Projekt nuke’a sprawił, że utraciliśmy dotychczasową domyślną lokalizację, którą wybraliśmy dla projektora.

Jedyna opcja, jaką w tym momencie widzę, to zawieszenie projektora pod sufitem – we wszelkich innych opcjach, by obraz miał rozsądne wymiary i proporcje, rzutnik musiałby stać w przejściu.

Zawieszenie rzutnika do sufitu podwieszanego wydaje mi się nieco ryzykowne (nawet, jak zamocujemy go do konstrukcji sufitu tj. do profili, nie mamy pewności, w jakim ta konstrukcja jest stanie, a chyba nie chcemy, by sufit spadł nam na głowę).

Dlatego chciałbym zanabyć do spejsu ścienny wieszak na projektor. Słabą stroną naszych ścian jest wprawdzie tynk (nie mówiąc już o dykcie), ale wiadomo, że wieszak do projektora i tak musiałby zostać zakotwiczony w murze (np. na kołki rozporowe).

Z tego, co razem z @pmysl dzisiaj obadaliśmy wynika, że odległość 120 cm od ściany byłaby OK, obraz nie będzie może jakiś olbrzymi, ale zajmie np. niemal całą szerokość miejsca pomiędzy oknami na ścianie od ulicy. Alternatywnie można by go było założyć na ścianie od wjazdu w bramę spejsu (tam, gdzie skrzynka elektryczna).

Znalazłem taki model: https://allegro.pl/oferta/uchwyt-wieszak-projektora-rzutnika-regulacja-libox-5586028384 – ktoś komentuje, że ten uchwyt jest dobrej jakości. Cena to 100 zł + wysyłka. Może gdzieś (w jakimś sklepie internetowym) się znajdzie taniej, na Allegro to chyba jedyna oferta z tak długim wieszakiem (większość jest ok. 65 cm, a to u nas za mało).

Czy ktoś jest przeciw albo ma jakiś lepszy pomysł?

1 polubienie

Z uwagi na stan ścian w spejsie montowanie w nich czegokolwiek to popełnienie sudoku (sami-wiecie-kto twierdzący że nie mam racji pojawi się za 3… 2…). Nie wetuje ale good luck have fun.

Edit: zanim zaczniecie wiercić/kuć/cokolwiek ściany to upewnijcie się że wszystkie sprzęty którym pył może zaszkodzić są schowane. No i posprzątajcie po sobie, dokładnie.

2 polubienia

Ty to, jak dobrze kojarzę, widziałeś. Co jest nie tak z tymi ścianami? Bo słyszałem o tynku. Jak to wygląda dalej, za nim? IMO skoro całą kamienicę te ściany utrzymują… Nie wyobrażam sobie, jak zamocowanie czegoś do tak grubego i solidnego muru miałoby się nie powieść. No ale nie wiem, skoro uważasz, że są w złym stanie, to może lepiej nie ryzykować, i już lepiej pomyśleć o mocowaniu do profili GK w suficie. Ten projektor w zasadzie jest lekki, trzeba by do tego znaleźć jakiś możliwie lekki wieszak sufitowy.

A może tak…

Ktoś ma coś przeciwko temu, by zrobić gdzieś odkrywkę w tej dykcie, wywiercić w murze otwór, wbić kołek rozporowy i zobaczyć, jakie faktycznie są właściwości montażowe tej ściany?

Tynku tam nie ma, jest za to gruba warstwa piachu sklejonego na ślinę. W niektórych miejscach odpada płatami przy byle szturchnięciu. Dyktę zdejmiecie, tynk również, w ścianę (czerwona cegła) też się wwiercicie (będzie duży bałagan, ale da radę). Pytanie co potem? Jak zamierzacie spowrotem przywrócić ten fragment ściany do względnej estetyki?

2 polubienia

Ten problem dotyczy mocowania czegokolwiek do jakiejkolwiek praktycznie części tego spejsu. Nie wiem, zachować ten kawałek dykty, a później przy ew. demontażu rzutnika podkleić go jakoś od spodu?

Rozumiem, że przy wierceniu ten piach może się trochę obsypać, no ale to jest za dyktą schowane, więc wielkiej różnicy nie zrobi.

@kpc, zwróciłeś uwagę na ciekawy problem - faktycznie, ta ściana była “defaultowa” do rzucania projekcji.

Nuke mówił, że w razie czego zrozumie jeśli będziemy chcieli ten projekt zdemontować. Biorąc pod uwagę że nie mamy pomysłu jak go użyć, a ściana by nam się przydała, może ta opcja ma najwięcej sensu?

Nie chcę mu psuć, a pod rzutnik są inne opcje. Tak czy siak z tym projektorem walającym się po spejsie było trochę słabo, zdarzyło się też, że ktoś go przestawił i trzeba go było od nowa ustawiać – lepiej, by był gdzieś zamocowany.

Wieszak kupiony. Pytanie – gdzie go zakładamy.

• ściana od ulicy (między oknami)
  • ściana od wjazdu na podwórko

0 głosujących

(ankieta nie ma dedlajna, poczekajmy po prostu, aż zbierze się w miarę sensowna liczba głosów)

Plusem ściany od ulicy (między oknami) jest to, że to miejsce jest bardziej zacienione. Będzie lepiej widać obraz szczególnie, gdy będzie jasno.

Plusem ściany od wjazdu na podwórze jest to, że tam ekran byłby w osi pomieszczenia.

Ostatnio testowaliśmy wyświetlanie na ścianie od wjazdu na podwórze, i… mogłoby być lepiej.

od wjazdu na podwórko. Zmieniłem.

1 polubienie

Wczoraj Andrew @asweeney przywiózł do spejsu telewizor 32-calowy z portem HDMI, rozdzielczość 1366x768. Myślimy nad tym, by go powiesić na ścianie od wjazdu na podwórze, a jednak na ścianie od ulicy założyć rzutnik. Co wy na to?

2 polubienia

W tym momencie:

(to screenshot, nie próbujcie w tym miejscu głosować xD – prawdziwa ankieta jest kilka postów wyżej)

Jest przewaga tylko jednego głosu za rzutnikiem na ścianie od wjazdu na podwórze. Część z tych głosów zostało oddanych jeszcze przed pojawieniem się tego wielkiego telewizora.

Biorąc to pod uwagę – sytuację z prawie równym wynikiem i dodatkowe okoliczności wskazujące na to, że montaż na ścianie od ulicy będzie lepszym pomysłem – gdy będę w najbliższej przyszłości w spejsie i będę pamiętał, by wziąć wiertarkę (kupiłem już kilka solidniejszych kołków rozporowych od tych, które były tam w zestawie; tam były jakieś krótkie ósemki czy dziesiątki, kupiłem bodaj 15-centymetrowe dwunastki), montuję rzutnik na ścianie od ulicy.

Chyba, że ktoś wcześniej explicitly zawetuje.

Przy okazji… w tym momencie trzeba kupić kolejny wieszak (lub stojak), do telewizora…