Wyposażenie warsztatu - 2025/2026 edition

Obudziłem się, zalogowałem do pracy, odkryłem darmowe pieniądze dla stowarzyszenia. Jak wszystko przejdzie, to w przeciągu 2 miesięcy powinniśmy mieć ok. 10tys. PLN wolnego budżetu. Chciałbym przeznaczyć część tych pieniędzy na wyposażenie hardrooma - tak, aby (1) nie musieć odsyłać ludzi do siebie jak potrzebny jest dokładny, bezpieczny sprzęt warsztatowy (2) wykorzystać przestrzeń, która jest obecnie w dużym stopniu zagracona (3) nie musieć przywozić rzeczy do HSu żeby realizować projekt.

Co chcielibyście zobaczyć w HSie?

Z mojej strony:

• ostatnio @rux1 przywiózł chińską frezarkę CNC 3020 - warto przeanalizować co należałoby w niej poprawić, możemy z niej zbudować bardzo konkretny grawer do detali (np. do budowy PCB, wolnego skrobania aluminium/miedzi)
  • jakiś bezpieczny laser / wyposażenie BHP jeżeli taki laser już mamy?
  • frezarka wielkoformatowa - proponuję zbudowanie LowRidera, mogę pomóc z wycinaniem płyt z aluminium
1 polubienie

+1 do wielkoformatowej

z narzędzi to może ukośnica do drewna? Albo taka uniwersalna do cienkiego metalu [nie wiem jak z bhp]

w ogóle to chciałbym też podkreślić, że warto byloby tam porobić trochę lepsze meble - zarówno pod kątem użytkowania jak i przemyślanego przechowywania jeżeli ma przybyć gruzu [w to się chętnie zaangażuję]

1 polubienie

Zawsze chciałam nauczyć się jak korzystać z maszyn CNC (czy to laser czy frezarka), takwięc definitywnie podbijam pomysł

1 polubienie

Wydaje mi się, że jakiś rodzaj frezarki będzie naturalnym rozwinięciem tematyki CNC z drukarek 3d. Laser też fajnie byłoby mieć ale od kiedy zobaczyłem to https://www.youtube.com/watch?v=RsGHr7dXLuI napaliłem się na MOPA a to trochę większy koszt (ale bez przesady, jakbyśmy to ustalili jako long-term goal to myślę, że do zrobienia). I nawet PCB byśmy tym zrobili :smiley: https://www.youtube.com/watch?v=R_yt90P9r9k

Pomysł z ogarnięciem mebli też wydaje się bardzo rozsądny. Sam zastanawiałem się nad założeniem tematu czy nie chcemy czasem zajebać 403 regałami PO SUFIT (po jakimś delikatnym odświeżeniu i ogarnięciu np. prądu) i zrobić z niego po prostu magazynu. Jeszcze może nie mamy takich problemów jak inne spejsy ze względu na metraż ale wypada uczyć się z ich doświadczeń

Co do mebli, to potrzeba czegoś ciężkiego i sztywnego, do czego można by zamocować imadło na pewno.

radex z hswaw właśnie zaproponował że mogą nam sprezentować platformę (bez wrzeciona) z infra🛠asdcnc [Warszawski Hackerspace]

Tak jak napisałem na czacie:

Myślę, że z 3018 możemy zrobić dedykowaną grawerkę do PCB, a to [asdcnc] spróbować jakoś usztywnić i zrobić coś co by skrobało PA45 bez ogromnych wibracji

Przy moich możliwościach obróbki (bardzo dokładne 250W do formatu A4) powinniśmy być w stanie coś takiego zrealizować. Ma ktoś ochotę podjąć się tych tematów (wielkoformatowa, grawer do PCB, modernizacja asdcnc) z moją pomocą? Pomogę pokierować i pożyczę narzędzia / wykonam elementy, potrzebuję tylko żeby ktoś to koordynował i pchał do przodu.