Zauważyłem, że zasady wypożyczania rzeczy z HS-u są praktycznie martwym “prawem”.
- Zgodnie z zasadami, o wypożyczaniu powinno się informować na liście mailingowej – w praktyce ludzie robią to na HSŁ48.
- Pozostałe zasady, może poza tą o informowaniu o zwróceniu danej rzeczy, nie są przestrzegane w ogóle.
- Mimo wszystko nie generowało to dotąd chyba raczej żadnych problemów. Aczkolwiek czasem zdarza się, że z HS-u znikają narzędzia – może pożyczane przez kogoś bez informowania o tym? Chyba nie, ale trudno to wykluczyć.
Wydaje mi się, że powinniśmy zrobić ich rewizję.
Jak ja to widzę…
- Intencja wypożyczenia rzeczy musi być ogłoszona na naszej liście mailingowej najpóźniej pięć godzin przed wzięciem rzeczy. Przykładowo: jeżeli planujesz przyjechać do spejsu o 17:00 żeby pożyczyć wałek, ogłoś to na liście nie później niż o 12:00.
Nikt się do tego nie stosuje, ale też ta zasada jest mało praktyczna. Może zmieńmy to na rekomendację? Poza tym chyba powinniśmy zamienić listę na HSŁ24, bo w praktyce ludzie piszą na HSŁ24, a nie na liście, że coś wypożyczają. No i HSŁ24 jest chyba lepsze, niż lista, bo łatwo tam dodać zdjęcie tego, co się zabiera.
- Pisząc że planujesz coś wypożyczyć, podaj termin oddania. Nie przetrzymuj rzeczy dłużej niż np. dwa tygodnie.
Akurat tę zasadę bym pozostawił i starał się ją egzekwować. To nic nie kosztuje – jak ktoś się zapomni, można go zawsze dopytać “do kiedy?”. A zapobiega pożyczaniu “na wieczne nieoddanie”.
- Każdy może zawetować chęć wypożyczenia rzeczy, np. jeżeli planował jej użyć w czasie wypożyczenia. Korzystanie z przedmiotów spejsowych w siedzibie ma zawsze pierwszeństwo.
I okej. Jeszcze nikt z tego nie korzystał, ale wg mnie zasada jest potrzebna.
- Każdy może też poprosić o zwrot rzeczy, która została przez ciebie wypożyczona. Należy wtedy zwrócić rzecz tak szybko, jak to jest możliwe.
I okej. Wg mnie trochę kontrowersyjne, ale póki co nie generowało problemów.
- Jeżeli nikt nie zawetował twojej intencji, możesz wypożyczyć rzecz i nie musisz tego ogłaszać w oddzielnym mailu.
Punkt traci sens, gdy usuniemy zapis o konieczności zapowiadania się z wypożyczaniem rzeczy i uczynimy to fakultatywnym.
- Jeżeli widzisz, że według listy mailingowej coś powinno już wrócić do spejsu, a nie wróciło, nie krępuj się pingnąć autora lub zgłosić to zarządowi. W kwestii pożyczania i zapominalstwa, (kulturalne) publiczne zwrócenie uwagi jest OK.
Jak najbardziej; podobnie, jak ktoś zapomni się zadeklarować, na jaki czas daną rzecz wypożycza.
- Część rzeczy, m.in. pracująca w spejsie infrastruktura, nie podlegają pożyczeniu. Jeżeli rzecz wygląda na drogą, często używaną lub już pożyczoną (np. od innego HSu) masz wątpliwości, wydłuż czas między ogłoszeniem chęci wypożyczenia a wypożyczeniem do minimum trzech dni.
Tak.
- Po zwrocie rzeczy pożyczonej, fakt ten należy ogłosić na liście mailingowej.
W praktyce ludzie robią to na HSŁ24, i tak powinno chyba być.
Wychodzi mi coś takiego:
- Rekomendujemy poinformowanie innych o chęci wypożyczenia danej rzeczy najpóźniej na pięć godzin przed jej zabraniem. Przykładowo: jeżeli planujesz przyjechać do spejsu o 17:00, żeby pożyczyć wałek, ogłoś to na liście nie później, niż o 12:00. Jeśli nie możesz tego zrobić z takim wyprzedzeniem, zrób to mimo wszystko jak najwcześniej, unikaj wypożyczania rzeczy “na ostatnią chwilę”.
- O wypożyczeniu poinformuj innych na HSŁ24 (wystarczy się zapowiedzieć, nie trzeba o tym pisać po raz drugi w momencie samego zabierania rzeczy).
- Pisząc, że planujesz coś wypożyczyć, podaj termin oddania. Nie przetrzymuj rzeczy dłużej, niż np. dwa tygodnie.
- Każdy może zawetować chęć wypożyczenia rzeczy, np. jeżeli planował jej użyć w czasie wypożyczenia. Korzystanie z przedmiotów spejsowych w siedzibie ma zawsze pierwszeństwo.
- Każdy może też poprosić o zwrot rzeczy, która została przez ciebie wypożyczona. Należy wtedy zwrócić rzecz tak szybko, jak to jest możliwe.
- Jeżeli widzisz, że według listy mailingowej coś powinno już wrócić do spejsu, a nie wróciło, nie krępuj się pingnąć autora lub zgłosić to zarządowi. W kwestii pożyczania i zapominalstwa, (kulturalne) publiczne zwrócenie uwagi jest OK. Warto też zwrócić uwagę, jeśli ktoś zapomniał poinformować o okresie, na jaki wypożycza daną rzecz.
- Część rzeczy, m.in. pracująca w spejsie infrastruktura, nie podlegają pożyczeniu. Jeżeli rzecz wygląda na drogą, często używaną lub już pożyczoną (np. od innego HS-u) i masz wątpliwości, wydłuż czas między ogłoszeniem chęci wypożyczenia a wypożyczeniem do minimum trzech dni.
- Po zwrocie rzeczy pożyczonej, fakt ten należy ogłosić na HSŁ24.
Co na ten temat sądzicie?