Wyzwanie za 500zł - precyzyjna konwersja DXF na GIS/GeoJSON

Cześć,

Niestety stałem się ofiarą opieszałości i lenistwa UMŁ i zostałem zmuszony do organizowania politycznego mieszkańców. Miasto planuje przeciąć Młynek duplikatem Tomaszowskiej 300m na zachód od istniejącej drogi.

Miasto niestety nie wykonało ŻADNYCH (!) analiz, każe wybierać mieszkańcom które kilkanaście (a nawet kilkadziesiąt) domów jest do wyburzenia. Plan takiej nitki jest nowy i - szczerze mówiąc - nie rozwiązuje nawet problemów ruchu pomiędzy miastem i halami przy ul. Ofiar Terroryzmu 11 Września i Jędrzejowskiej. Oni będą nam cały czas latać skrótem.

Miasto przygotowało wszystkie materiały na ortofotomapie rządowej z 2018 - pomimo opłacania dostępu do ortofotomapy dronowej opracowanej przez Polską firmę. Jako, że jakość grafiki jest jaka jest, moja sąsiadka spędziła kilka dobrych dni na nakładanie istniejących, budowanych i projektowanych budynków na mapę.

Rezultatem jest taki PDF:

Teraz próbujemy przekonwertować tę mapę na interaktywną mapę Google Maps na stronie internetowej https://stopmlynek.pl. Niestety wygląda na to, że wszystkie moje “proste” sposoby nie działają - po imporcie do programów do geodezji (np. QGIS) nitka różni się od tej wyznaczonej przez miasto.

Także ogłaszam wyzwanie - przeleję 500zł dowolnej osobie (lub fundacji/stowarzyszenia przez nią wybranej) która przekształci rysunki sąsiadki (wraz z oznaczonymi budynkami) do formatu, który byłbym w stanie przekonwertować do GeoJSON / Google Maps.

Projekt został wykonany w ArchiCADzie, sąsiadka wyeksportowała pliki DXF DWG.

DWG: Warianty 1 2 i 3 - sama droga.dwg - Dysk Google
DXF: Warianty 1 2 i 3 - sama droga.dxf - Dysk Google
PDF z ortofotomapą: Warianty 1 2 i 3.pdf - Dysk Google

Docelowe formaty:

• projekt QGIS / pliki GeoPackage
  • KML
  • GeoJSON
  • Google Maps Encoded Polyline Algorithm

Zależy nam tylko na ścieżkach dróg (im więcej zachowamy kresek z polygonów tym lepiej) oraz zaznaczeniu obrębu domów. Niestety moje próby konwersji w QGIS kończyły się na wektorach przypominających te chciane, ale różniących się o np. kilkadziesiąt metrów w niektórych miejscach. Niestety nie jest to akceptowalne - chcemy przedstawić realny wpływ na mieszkańców, każdy metr jest krytyczny.

Rozwiązania przyjmuję tutaj w wątku lub na maila piotr@zduniak.net
Ręczne rysowanie też jest akceptowalne! Liczy się dokładność.

little_mill.qgz (8,3 KB)
little_mill.geojson (75,7 KB)

2 polubienia