Zakup drukarki(ek) 3D drugie podejście

Szczerze mówiąc średnio pomogłeś wrzucając wszystkie drukarki tego producenta bo każesz każdemu kto to czyta robić swój research. One poza rozmiarem build plate są takie same? A jeśli nie to która jest najnowsza?

Na mój pierwszy rzut oka są mniej popularne niż sovole ale rzeczywiście obiecują być bardziej plug&play. Jeśli chodzi o “otwartość” to muszę uwierzyć na słowo - nie sprawdzałem. Coś tam na githubie jest. Nie mają chyba za bardzo dystrybutorów poza oficjalną stroną producenta ale nie wiem na ile to problem. No i w “połowie budżetu” to się może ta najtańsza zmieści o ile wysyłka nie będzie za droga. Też jestem cały za tym, żeby nie rozpierdolić 5000zł na drukarkę od której w zasadzie chyba nie wiemy co chcemy ale przy tych wymaganiach o których wiemy okolice 3500zł to jest realna kwota

Ja bym wybrał jeden, góra dwa modele per producent bo nie ma ich tak wielu (Creality, Sovol, QIDI, Snapmaker, ???.) i otworzył głosowanie/dyskusję

Jako, że drukowanie rzeczy wielokolorowych zdobyło jeden głos, tego boxa można zawsze dokupić i jest Bambu to bym odpuścił sobie na razie “AMS”

Wrzucam pada z listą opcji do ankiety: Ankieta: wybór drukarki 3D - HedgeDoc

Nadeszła już pora na głosowanie nad konkretną drukarką. W sumie zgłoszono 11 opcji zakupowych, bo pomijam drukarkę Bamboo bo jest na to powszechny już consensus. Każda osoba może oddać do 3 głosów - czyli wybrać do trzech drukarek, które by chciała aby zostały zakupione. W trakcie głosowania można zmienić swój głos, tudzież przekonywać inne osoby aby go zmieniły. Koniec głosowania: 1 czerwca.

• Creality K2 Pro - ok 3000 zł
  • Creality K2 Pro ze zmieniaczem filamentów - ok 3500 zł
  • Creality K2 Plus - ok 4500 zł
  • Creality K2 Plus ze zmieniaczem filamentów - ok 5000 zł
  • QIDI Q2 - ok 2000 zł
  • QIDI Q2 - ze zmieniaczem filamentów - 2500 zł
  • QIDI Max4 - ok 5000 zł
  • QIDI Max4 - ze zmieniaczem - 5500 zł
  • Snapmaker U1 - ok 4000 zł
  • Sovol SV08 z obudową - ok 3000 zł
  • Sovol SV08 max z obudową - 0k 5800 zł
0 głosujących

Niestety nie da się już edytować ankiety - także mała korekta - QIDI max4 - przynajmniej w przeliczeniu z EUR ze strony producenta wychodzi 500 zł mniej, czy 4500 i 5000.

Ankieta zakończona. Wygląda, że wybór padł na Snapmaker U1.