Szczerze mówiąc średnio pomogłeś wrzucając wszystkie drukarki tego producenta bo każesz każdemu kto to czyta robić swój research. One poza rozmiarem build plate są takie same? A jeśli nie to która jest najnowsza?
Na mój pierwszy rzut oka są mniej popularne niż sovole ale rzeczywiście obiecują być bardziej plug&play. Jeśli chodzi o “otwartość” to muszę uwierzyć na słowo - nie sprawdzałem. Coś tam na githubie jest. Nie mają chyba za bardzo dystrybutorów poza oficjalną stroną producenta ale nie wiem na ile to problem. No i w “połowie budżetu” to się może ta najtańsza zmieści o ile wysyłka nie będzie za droga. Też jestem cały za tym, żeby nie rozpierdolić 5000zł na drukarkę od której w zasadzie chyba nie wiemy co chcemy ale przy tych wymaganiach o których wiemy okolice 3500zł to jest realna kwota
Ja bym wybrał jeden, góra dwa modele per producent bo nie ma ich tak wielu (Creality, Sovol, QIDI, Snapmaker, ???.) i otworzył głosowanie/dyskusję
Jako, że drukowanie rzeczy wielokolorowych zdobyło jeden głos, tego boxa można zawsze dokupić i jest Bambu to bym odpuścił sobie na razie “AMS”
Wrzucam pada z listą opcji do ankiety: Ankieta: wybór drukarki 3D - HedgeDoc
Nadeszła już pora na głosowanie nad konkretną drukarką. W sumie zgłoszono 11 opcji zakupowych, bo pomijam drukarkę Bamboo bo jest na to powszechny już consensus. Każda osoba może oddać do 3 głosów - czyli wybrać do trzech drukarek, które by chciała aby zostały zakupione. W trakcie głosowania można zmienić swój głos, tudzież przekonywać inne osoby aby go zmieniły. Koniec głosowania: 1 czerwca.
- Creality K2 Pro - ok 3000 zł
- Creality K2 Pro ze zmieniaczem filamentów - ok 3500 zł
- Creality K2 Plus - ok 4500 zł
- Creality K2 Plus ze zmieniaczem filamentów - ok 5000 zł
- QIDI Q2 - ok 2000 zł
- QIDI Q2 - ze zmieniaczem filamentów - 2500 zł
- QIDI Max4 - ok 5000 zł
- QIDI Max4 - ze zmieniaczem - 5500 zł
- Snapmaker U1 - ok 4000 zł
- Sovol SV08 z obudową - ok 3000 zł
- Sovol SV08 max z obudową - 0k 5800 zł
Niestety nie da się już edytować ankiety - także mała korekta - QIDI max4 - przynajmniej w przeliczeniu z EUR ze strony producenta wychodzi 500 zł mniej, czy 4500 i 5000.
Ankieta zakończona. Wygląda, że wybór padł na Snapmaker U1.