W ogóle moim zdaniem nie ma sensu kombinować ze skracaniem kadencji zarządu. Po prostu niech Beniamin poczeka do końca swojej kadencji w zarządzie, to są raptem 2 miesiące, tyle co nic. I tak przecież tak długo, jak jest 2 innych członków zarządu, nie musi w tym zarządzie nic robić.
@d33tah żeby móc przedterminowo odwołać obecny skład zarządu (a z tego co rozumiem, w tym kierunku chcesz iść), musi taka pozycja znaleźć się w porządku obrad.
Bez tego, jeśli Beniamin teraz złoży rezygnację (i nic z tym nie zrobimy, np. dobierając trzecią osobę na ten jeden miesiąc albo skracając kadencję pozostałych członków), do grudnia mamy wybrakowany zarząd, który nie może podejmować żadnych decyzji (czyli np. nie można kupować rzeczy potrzebnych do remontu).
Najprościej żeby po prostu Beniamin nie składał rezygnacji, tylko poczekał do grudnia, no ale to zależy od niego, ma pełne prawo zrezygnować kiedy chce, i wtedy będziemy musieli “zaopiekować” się tym tematem.
W ogóle osoba, którą pytałem, stwierdziła, że walne wyborcze generalnie zwykle robi się w okolicy daty końca kadencji zarządu, tj. kilka dni przed lub po. Choć sam nie widzę żadnego prawnego powodu, by tak musiało być… Niemniej, abstrahując od odejścia Beniamina, na zrobienie walnego (wyborczego na kolejną kadencję) mamy jeszcze 2 miesiące (do 20 grudnia), i nie jest konieczny pośpiech, bo na walnym zwyczajnym nie musi być kworum - więc ile osób się zjawi, tyle na nim będzie.
Wg mnie 19:00 to trochę późna godzina na robienie zebrań walnych - nie możemy w weekend jakoś bardziej od rana?
A jak musi być w tygodniu, to dlaczego nie wtorek? Spotkania spejsowe zazwyczaj są we wtorki, ludzie w kalendarzach mają porezerwowany “na spejs” właśnie ten dzień tygodnia…
W ogóle jeszcze jedno pytanie co do porządku obrad - czy chcemy zrobić głosowanie nad absolutorium dla obecnego zarządu? Wspomniana osoba też mi wspomniała, że zwykle to się robi. Ja nie widzę jakoś za specjalnie powodu ku temu, szczególnie, że do działalności obecnego zarządu raczej nikt nie ma żadnych zastrzeżeń - ale robiąc takie głosowanie w sumie możemy to niejako podkreślić i udowodnić.