programy propagujące przedsiębiorczość i innowacyjność,
przyczyniać się do nawiązywania relacji między Amerykanami i Polakami
włączać różnorodne grupy odbiorców i beneficjentów i/lub przynoszą im korzyść; mowa o takich grupach, jak osoby niepełnosprawne, imigranci, mniejszości etniczne i mieszkańcy obszarów wiejskich.
deadline: do 20 maja 2022 na wniosek, rozpoczęcie programów 1 września 2022 roku
żeby w ogóle wziąć udział musimy się zarejestrować w bazach NCAGE oraz sam.gov, co może trwać kilka tygodni
Dostałem też od Canisa przykład wniosku, który przeszedł:
Mój pierwszy pomysł: warsztaty dla uchodźców z Ukrainy i w szerszej między dla imigrantów w Polsce zarówno nowe skille jak i udostępnienie miejsce gdzie mogą naprawić sobie coś etc a szerzej warsztat dla lokalnej społeczności tak, część uchodźców będzie chciała wrócić ale część też zostanie oraz zostaje nam baza dla innych grup mniejszościowych. Za hajs z grantu moglibyśmy zrobic warsztaty z tłumaczeniem na ukraiński chociażby. Można się podeprzeć szacunkamk odnośnie liczby Ukraincow mieszkajacuch w Łodzi etc
Co Wy na to? Macie jakieś pomysły albo rozwinięcie pomysłu Nikoli? Ktoś chce pomóc z papierkową robotą?
I bardzo podoba mi się ta wersje z tym aby cos naprawic. Tylko trzeba by to pewnie na jakis warsztat rozpisać, i tutaj może być problem. Nie będziemy w stanie zrobić warsztatu na zasadzie przynieś a my pokażemy jak naprawić. Ludzie mogą plazmy zacząć przynosić i inne przedmioty gdzie nie damy rady tego ogarnąć. Jeśli ktoś ma pomysł jak to ugryźć to śmiało.
Zamiast tego podobnie do wniosku kolegów zrobiłbym warsztaty z lutowania plus jakieś projektowe z ardiuino.
Automatyczne podlewanie.
IP camera z kamerki internetowej z starego laptopa.
Z mojej strony dodałbym kursy z bezpieczeństwa w sieci, i może jakieś podstawy osintu i weryfikowania fake newsów. Tutaj by można to połączyć z stanami, że weryfikujemy wszystkie newsy i nawet to, że jest Prezydnet USA to nie znaczy, że to jest prawda. Ten sam temat dotyka mniejszości itd.
Co do tłumaczenia rozumiem, że byłby tłumaczy, który by tłumaczył z PL → UA?
Warsztaty z którymś z amerykańskich hackerspace’ów / makerspace’ów, zdalnie, gdzie oni przygotowują jakiś warsztat i prowadzą Wam “z projektora”, a Wy tak samo prowadzicie u nich. Nikt nie musi przyjeżdżać, ale pogłębiacie przyjaźń polsko-amerykańską. Możecie wziąć Resistor NYC, Noisebridge z San Francisco albo coś innego.
Gdybyście chcieli, możecie się zgadać z niemieckim xHain, gdzie siedzi Mitch Altman, który robi przezajebiste warsztaty z elektroniki, w tym stworzył TV-B-Gone fajnie wprowadzający w temat.
Możecie odezwać się do Glowascii która z tego co kojarzę robi coś między makerspace’ami a filmówkami, będzie fajny temat na współpracę z łódzką filmówką
Jeżeli chcecie zrobić coś dla Ukraińców, możecie zgadać się z amerykańskimi makerspace’ami i organizacjami pomagającymi uchodźcom w Stanach przystosować się do nowej rzeczywistości etc. Myślę, że niemiecki Tactical Tech albo r0g Agency mogą skontaktować Was z jakimiś swoimi partnerami ze Stanów na ten temat.
Mogę dać Wam kontakt do ludzi, którzy chcą pomóc Ukraińcom robić mapy Open Data w częściach kraju opuszczonych przez wojska. Safecast może sporo pomóc w mierzeniu promieniowania dookoła Czarnobyla - są o tym fajne artykuły. W tej chwili o części do Safecasta trudno, ale to może być dobra motywacja żeby skontaktować się z amerykańską częścią projektu, albo z nimi i Czechami budującymi wersję 2.0 ze wsparciem państwa.
Nie pomogę za wiele w organizacji, ale mogę dać wszelkie potrzebne kontakty
No-update update: nic w tej sprawie nie ruszyło, a za 9 dni deadline. Jeśli ktoś nie wyjdzie przed szereg, że chce pomóc ogarniać ten wniosek, to ta okazja nam po prostu przepadnie.
Zasadniczo, trzeba wymyślić coś co spełnia powyższe warunki i zacząć pisać opis tego, który potem załączymy do wniosku grantowego. Sam nie dam z tym rady, potrzebuję do tego z kimś usiąść. IMO celem nie jest napisanie tego w sposób doskonały albo nawet zdobycie pieniędzy - chcę żebyśmy zdobyli wstępne doświadczenie z aplikowaniem o granty. Oczywiście jeśli się uda to tym lepiej.