Chodzi mi po głowie zorganizowanie spejsowego LAN party. Na razie pomysł dopiero kiełkuje, ale przy rozmowie z @asweeney, zwrócił mi on uwagę na kilka podproblemów. Oto one, z listą potencjalnych (czasem wzajemnie się wykluczających) rozwiązań:
Jak skutecznie obrócić LAN party w okazję do opowiedzenia o wolnym i otwartym oprogramowaniu?
Pomysł:
zawęzić LAN party do otwartych gier. Na szybko przychodzą mi do głowy:
przed spotkaniem zrobić prezentację o tym, czym jest wolne oprogramowanie i dlaczego może to robić różnicę w kontekście gier
W spejsie internet nie jest super szybki. Jak sprawić, że na spotkaniu jak najmniej czasu spędzimy na pobieraniu gier?
Ustalić, jakich systemów operacyjnych używamy i zrobić spejsowego mirrora
Umówić się, że będziemy grali w wersje dostępne we flatpakach
Wcześniej umówić się na tytuły (i konkretne wersje!), w które będziemy grać i poprosić o instalację w domu
Ogarnąć “Skomplikowany System Pendrive’ów”, czyli nagrać instalki na pendrive i je dzielić
Jak uniknąć przeludnienia spejsu / zawęzić target do osób, które
Wymagana prerejestracja, np poprzez e-mail, Google Forms albo meetup?
Pobranie symbolicznej opłaty, np. w formie darowizny albo opłaty za działalność statutową spejsu
trzebaby zaangażować naszego księgowego i zrozumieć, na jakich warunkach to możemy zrobić
Można też to zrobić “na yolo” i próbować rozwiązywać problemy na bieżąco. Inną opcją jest zrobienie spotkania testowego, po czym odnotować co poszło OK a co mniej i po wyciągnięciu wniosków zrobić oficjalną wersję spotkania.
Możecie do listy dorzucić TUX Racer, fajnie się integruje z pilotami od Nintendo Wii, ale da się też na pasach (z tym że to nie jest po lanie tylko 4 osoby na jednej maszynie lokalnie. No i jest jeszcze empty epsilon
Odpowiedz do punktu 2: Zastanawiam się, czy Toya zgodziłaby się na zwiększenie prędkości internetu za niewielką opłatą na 12 godziny. Może warto zapytać. Nie ma nic do stracenia.
Myślę, że wielu członków społeczności z tym się w żaden sposób nie zgodzi. On jest niesamowicie szybki w porównaniu z tym, z czym mamy do czynienia w domach.
Niemniej, jak będzie nas więcej, niż kilka osób i wszyscy zaczną naraz ściągać gry, faktycznie trochę może się to przytkać.
Inny problem – ciekawe, jaki ruch po wifi obsłuży ten Mikrotik. Czy on sam przy więcej niż kilku klientach połączonych po wifi i aktywnie z niego korzystających nie zacznie się przytykać.
Z tym, że wymuszać tego chyba nie możemy. Bardziej na zasadzie – “działamy non profit; jeśli ci się podobało, proszę, wspomóż nas; oto jest nasz numer konta, sugerujemy wpłacenie darowizny w kwocie XX zł”.
Spytać można, ale wątpię – to jednak korporacja i raczej nie będą chcieli pójść w cokolwiek więcej, niż to, co mają w oficjalnej ofercie.
IMO aktualne warunki “mieszkaniowe” pozwalają nam na spotkanie się w 8 osób na LAN Party. Jest to nie wiele, ale z drugiej strony nasza społeczność nie jest jakoś bardzo duża, więc będę trochę zaskoczony jak by przyszło więcej osób, nawet jak ktoś by zabrał znajomego. Dobrą praktyka było by pobranie proponowanych gier przed przyjściem i dla zapominalskich przygotowanie dysku z instalkami, czy to fizycznego czy to na lokalnym ftp.
Dajcie znać kiedy (najlepiej też na HSL24), a ja postaram się być.
IMO YOLO, jak przyjdzie za dużo osób nie będzie padać, to część osób może nadawać z parkingu po drugiej stronie ulicy. WIFI spokojnie tam sięgnie.
W sumie jak będzie padać to można się schować w samochodzie.
(ale nie przywiduje by przyszło za dużo osób)
Zaskoczyłoby mnie to gdyby WiFi sięgnęło tak daleko, ale zgadzam się co do YOLO. Jestem za tym żeby przetestować, jak sobie poradzimy z przepełnieniem spejsu - mam wrażenie że alternatywą jest ciągłe robienie eventów które byłyby “wystarczająco małe”.
Ja jestem jak najbardziej zwolennikiem bardziej aktywnego zajęcia się szukaniem nowego lokalu (i póki co ja najwięcej w tym temacie zrobiłem, czekam na ruch innych) – ale jeśli chodzi o organizowanie eventów na więcej osób, niż mieści się w lokalu, zawsze możemy skorzystać z gościnności np. Centrum Kreatywności Fabryka. Czy nawet chyba Opus miał tę salę ze 2-3 razy większą, niż spejs.
W takim razie proponuję ankietę wielokrotnego wyboru:
Które gry wybieramy na LAN party? (wybierz max 5)
Hedgewars
Mindustry
Sauerbraten
Xonotic
Enemy Territory
0ad
OpenTTD
Empty Epsilon
Battle For Wesnoth
0głosujących
Z mojej strony proponuję:
Hedgewars - ktokolwiek grał w Wormsy, w Hedgewars się odnajdzie,
Mindustry - bo to super ciekawa mieszanka “piaskownicy” i strategii czasu rzeczywistego, w której - uwaga uwaga - jest co-op więc jest też OK dla tych którzy nie chcą rywalizować
Sauerbraten - nietypowa strzelanka, w której możemy w każdym momencie edytować świat gry. Żeby przetestować, polecam wejść tutaj i po załadowaniu gry wciśnąć “e”.
Enemy Territory - tu ukłon w kierunku @kujaw, który jest fanem tej gry Strzelanka w klimacie bodajże II wojny światowej, z podziałem na role: inżynier, medyk itd. IMO do przyjemnej gry przydałoby się przynajmniej 4 chętnych graczy
Praktycznie wszystko z ankietowej listy lubię i polecam (nie grałem tylko jeszcze w Empty Epsilon) ale te 4 gry to moi faworyci. Po podliczeniu głosów możemy wybrać, co najlepiej byłoby mieć już zainstalowane na lan party.
Osobiście wybrałem gry FPS i Hedgewars, ponieważ kilka godzin na rozgrywkę, to wcale nie jest dużo, zanim się odpalimy właściwą rozrywkę, to pewnie trochę czasu stracimy. Celuję tutaj w gry, w które się krótko/szybko gra.