Temat o krzesłach ujawnił parę tematów powiązanych, więc pomyślałem że - za zgodą Nikoli - zmienię nazwę wątku na “Wygodne krzesła i ergonomia ogólnie”. Oczywiście dalej zachęcam do rozmów o fotelach, bo chętnie usłyszę co dobrze byłoby kupić i dlaczego
Skoro temat się poszerzył, oto moje doświadczenia w temacie długotrwałej pracy przy komputerze:
Regularne przerwy
Najlepiej robić przerwy co 30min, na pewno nie rzadziej niż 2h. Dobrze jest wstać, rozprostować się i zadbać o swoje potrzeby, np. pamiętać o nawadnianiu (kawa i napoje słodzące to NIE woda, tylko fizjologicznie prawie jej przeciwieństwo).
Pamiętajmy że podczas pracy męczą się też oczy - po prostu za mało mrugamy a migający ekran bardzo męczy mięśnie oczu, przez co oczy są bardziej przekrwione i potrafią potem boleć i jeszcze szybciej się męczyć. Rozumiem, że łatwo jest zapomnieć o tym w wirze pracy, dlatego: apt install workrave
- program będzie nam regularnie truł dupę, żeby wstać i proponował ćwiczenia oczu i głowy BTW, jeśli ktoś chce go razem ze mną reanimować i pohaczyć, niech da znać - przydałoby mi się kilka patchy.
Kiedyś po kilkunastu godzinach grania w Deus Ex 3 pod rząd poszedłem do okulistki bo miałem w oku wylew, a ona powiedziała mi że tak już pozostanie i żebym na przyszłość zakraplał oczy sztucznymi łzami bez konserwantów (np Hyal Drop Multi po ~30zł, bo ma imho spoko aplikator, ale niektórzy wolą np Hyabaci). Krople bez konserwantów paradoksalnie dłużej wytrzymują. Przechowywać w lodówce - zimne krople lepiej łagodzą zmęczenie.
Pozycja
Mam prawie 30 lat, a już powolutku rozwija mi się RSI - i naprawdę nie siedzę przy komputerze AŻ TAK szalenie długo, zwłaszcza jak się mnie porówna z co poniektórymi. Stąd sugestia - ogarnijcie sobie:
- wygodny fotel
- biurko na pasującej dla Was wysokości (a jeśli macie na to budżet - może nawet z regulowaną wysokością)
- podkładkę pod mysz z żelowym palmrestem,
Testowałem też masaż jako sposób na rozluźnienie mięśni - efekty są fajne, ale trzebaby to wykonać więcej niż raz czy dwa. @nikola coś pisała, że aktywność fizyczna pomaga - nie wiem, jeszcze nie próbowałem xD
I serio, leżenie na plecach w łóżku i używanie laptopa ze skurczonymi nadgarstkami to szybka droga do problemów ze stawami. Wiecznie młodzi nie będziemy, trzeba szanować swoje ciała nawet jeśli nie narzekają na pozycję natychmiast
BTW, kojarzy ktoś do kogo powinno się iść w sprawie RSI? Do tej pory byłem u internisty, to mi zaproponowała żebym kupił środek przeciwbólowy w żelu, co kojarzy mi się trochę z gaszeniem ognia benzyną.